Dostupni linkovi

Privredne komore Zapadnog Balkana za viznu liberalizaciju za Kosovo


Granični prelaz Merdare, između Kosova i Srbije

Privredne komore Zapadnog Balkana poslale su jasnu poruku Evropskoj uniji o nužnosti usvajanja vizne liberalizacije za Kosovo i apel ovdašnjim vladama za ukidanje ograničenja u regionu, saopšteno je nakon sednice Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke.

Predstavnici ove asocijacije, koja okuplja privredne komore Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Kosova, sastali su se 3. februara u Beogradu, nakon čega je saopšten zajednički stav da je potrebno hitno ukidanje svih barijera za poslovanje i normalizaciju odnosa u regionu.

“Zatraženo je od Bosne i Hercegovine ukidanje viza i svih drugih ograničenja za slobodu kretanja građana Kosova, čime bi se stekli uslovi za međusobno ukidanje trenutnih barijera sa obe strane. Takođe, zatraženo je i priznavanje registarskih tablica, osiguranja vozila kao i svih dokumenata, čime bi se omogućila potpuna sloboda kretanja”, saopšteno je iz Kif ZB6.

Kako je podsetila ova asocijacija, sprečavanja građana i privrede da slobodno putuju u direktnoj je suprotnosti sa osnovnim vrednostima na kojima počiva Evropska unija (EU). Poslovna zajednica sa sastanka u Beogradu, navodi se, uputila je poruku političkim strukturama regiona da učine sve kako bi privreda poslovala na što jednostavniji način.

“Apelujemo i da se okrenu budućnosti i zajedničkoj regionalnoj saradnji. Građanima regiona dajte budućnost, a ne prošlost”, zajednička je poruka svih predsednika privrednih komora Zapadnog Balkana.

Na sastanku u Beogradu Evropskoj uniji poručeno je i da je vizna liberalizacija bila prekretnica i najveći zamajac ekonomskog razvoja svih zemalja Zapadnog Balkana. Navodi se da je od 2009. godine, po uvođenju vizne liberalizacije za zemlje Zapadnog Balkana, ekonomska razmena regiona sa EU povećana skoro dva i po puta.

Ocenjeno je i da je inicijativa o ukidanju PCR testa na korona virus za putovanje građana u zemlje regiona, koja je usvojena upravo na predlog privrednih komora, imala velikog efekta na poslovanje kompanija.

XS
SM
MD
LG