Dostupni linkovi

Privredne komore iz regiona: Malim koracima ka jačanju pozicije


Susret predsjednika gospodarskih komora u Zagrebu, 12. lipnja 2012.
Susret predsjednika gospodarskih komora u Zagrebu, 12. lipnja 2012.
Hrvatska za godinu dana ulazi u Europsku uniju i izlazi iz CEFTA sporazuma. U utorak su se na sastanku privrednih komora većine država nastalih raspadom Jugoslavije razmatrale mogućnosti kako da se izbjegne negativne učinke tog događaja po poslovanje između tih država.

Ove razine ekonomske suradnje u regiji ne bi bilo da nije bilo suradnje gospodarskih komora, ocijenio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore i domaćin 19. susreta predsjednika gospodarskih komora zemalja bivše Jugoslavije Nadan Vidošević.

Potreban je nastavak dijaloga sa vlastitim vladama, u svim državama regije potrebna je politika malih koraka koja će se uspješno nositi sa opasnostima prevelike javne potrošnje, i potrebno je izbjeći stvaranje bilo kakvih novih barijera, kazao je.

„Hrvatska bez fige u džepu želi što prije vidjeti ostale zemlje regije u članstvu Europske unije. Mi se panično bojimo granica, to je – ako bih mogao reći – stav Hrvatske u okviru ove današnje rasprave“, istaknuo je Vidošević.
Nadan Vidošević
Nadan Vidošević

Na susretu kriza u pojedinim zemljama stavljena je u regionalni i globalni kontekst, pojasnio je Vidošević. Zajednička je konstatacija da nema mjesta prevelikom optimizmu, vremena kada je zbog CEFTA-e regija bila najbrže rastuća u Europi su za nama, a Vidošević je pojasnio i kako krenuti s malim koracima.

„Prije svega, da smo informirani o vlastitim pozicijama. Konstatirali smo danas da nitko više nikoga ne može prevariti. To je isto bitna stvar – da nitko više ne može napraviti korak naprijed – na račun drugoga! To su jako bitne stvari koje izgledaju logične, ali nisu bile logične u našoj praksi, i da kroz taj kontinuirani dijalog možemo korak po korak jačati našu poziciju, ali nikako na kratki rok.“

Zajedno smo bitni, pojedinačno beznačajni

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izrazio je zadovoljstvo suradnjom sa svim komorama, a što se tiče novih uvjeta na tržištu kada Hrvatska za godinu dana uđe u Europsku uniju, kazao je:
Miloš Bugarin
Miloš Bugarin

„Nije to prvi puta da su tražene izmene ili jedna drugačija redefinicija CEFTA sporazuma. To su tražile i Bugarska i Rumunija kad su postale članice Evropske unije, i u tom kontekstu naš stav je vrlo jasan: da je to moguće, a da od toga imaju koristi sve zemlje regiona. Jer u svakom slučaju mi smo kao region veoma bitni i značajni za zemlje EU i za sve ostale zemlje, ali pojedinačno segmentirani smo gotovo beznačajni, i zato je prepoznata ta činjenica i prosto potreba da budemo objedinjeni u taj jedan jedinstveni tržišni region.“

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić izvijestio je kako je Hrvatska obećala pomoć BiH u laboratorijima akreditiranim od Europske unije, i najavio novi susret.

„Ja sam inicirao da se sljedeći jubilarni 20. sastanak održi u Sarajevu na temu identificiranja negativnih implikacija vezanih za normalno funkcioniranje i razvoj gospodarstva, pogotovo među zemljama bivše Jugoslavije. On će se održati sljedeći mjesec i donijet će konkretne prijedloge za njihovo prevazilaženje“, kazao je Bojić.

I skori susret u Sarajevu, kao i ovaj u Zagrebu, bit će bez predstavnika Kosova. Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković izrazio je uvjerenje da će Bruxelles do hrvatskog ulaska u Uniju omogućiti izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zemalja regije sa EU, kako bi mogle poslovati sa Hrvatskom kao i sada unutar CEFTA-e.
XS
SM
MD
LG