Dostupni linkovi

Privredna komora Srbije otvorila predstavništvo u Hrvatskoj


Otvaranje predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu, 18. travnja 2012.
Otvaranje predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu, 18. travnja 2012.
Potpora srpskim tvrtkama pri ulasku na hrvatsko tržište, bolja suradnja dviju ekonomija i zajednički nastup na trećim tržištima - to su osnovni ciljevi u srijedu otvorenog predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu.

Direktor predstavništva, bivši novinar a potom manager u „Podravki“ Drenislav Žekić nije se opterećivao pitanjem zašto se predstavništvo srpske komore otvara 11 godina nakon otvaranja ureda Hrvatske gospodarske komore u Beogradu.

„Ja mislim da ne trebamo trošiti ni vrijeme, ni riječi ni energiju da pokušamo napraviti bolju proškost, jer to znamo da ne možemo. Ali vjerujem da svu pozitivnu energiju koju imamo trebamo usmjeriti na ono što stoji pred nama. Taćčarobna granica od milijardu dolara robne razmjene je već jednom bila ostvarena, a ja vjerujem da će ona opet vrlo brzo biti premašena u međusobnim odnosima“, kazao je Žekić.

„Hrvatska obala istočnog Jadrana ulaz je svijeta u Europu i izlaz Europe u svijet, a Hrvatska i Srbija su podunavske zemlje i taj je geostrateški položaj nezamjenjiv“, poručio je u govoru dobrodošlice predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

„Pitanje je koliko smo politički zreli, a onda i mi u ekonomskom svijetu – a mislim da smo mi u ekonomskom svijetu pokazali zrelost kroz inicijative koje smo imali svo ovo vrijeme – da ovaj prostor istočnog Jadrana ponudimo kao most Europe sa svijetom i obrnuto. Ako se za to uspijemo izboriti, a ovo predstavništvo shvaćam kao jedan jedan mali kamenčić u izgradnji mozaika stabilnosti istočnog Jadrana, mi ćemo živjeti u prosperitetnim zemljama“, kazao je Vidošević.

Pozitivno mišljenje gospodarstvenika

Ured Hrvatske gospodarske komore u Beogradu otvoren je 2001. godine i uvelike pripomogao tome da sada u Srbiji djeluje preko 200 hrvatskih kompanija.

Miloš Bugarin, Zagreb, 18.travnja 2012.
Miloš Bugarin, Zagreb, 18.travnja 2012.
Predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin kazao je za naš radio kako se o osnivanju ureda PKS u Zagrebu razmišljalo otkako je on pred 5 godina preuzeo tu funkciju, ali da je odlučni impuls došao iz politike:

„Mislim da je činjenica presudna da se donese ova odluka bio upravo Business-forum održan u Zagrebu 2010. godine, na kojem su prisustvovali predsednik Tadić i predsednik Josipović , kada su jedni drugačiji tonovi počeli da dolaze što se tiče političkih signala iz Hrvatske i za nas je to bila jedan jasan signal da moramo ovde imati jedan biro koji e biti podrška ne samo srpskim, nego i hrvatskim privrednicima.“

Iako je predstavništvo Komore Srbije u prvom redu namijenjeno srpskim kompanijama zainteresiranim za nastup na hrvatskom tržištu, nije bilo njihovih predstavnika, ali je zato bilo dosta hrvatskih managera, a među njima i prvi čovjek koprivničke „Podravke“ Zvonko Mršić.

U izjavi za naš radio on je podsjetio da je srpsko tržište izuzetno važno za „Podravku“ , i da je dobrodošlo sve što pospješuje trgovinsku razmjenu između kompanija iz dvije zemlje.

„Hrvatska gospodarska komora ima svoj ured u Srbiji, logično je da srpska komora ima svoj office u Zagrebu. Mislim da je to dobro, mislim da će pospješiti suradnju, a budući da ne postoje neke barijere koje imamo na zapadnoeuropskom i istočnom tržištu , gdje proizvodi nisu toliko poznati kao što su poznati na jednom i drugom tržištu, ovo je jedan veliki iskorak za gospodarstvo obje zemlje“, ocijenio je Mršić.
XS
SM
MD
LG