Dostupni linkovi

Privedena 21 osoba nakon navijačkih nereda u Mostaru


Policija na ulicama Mostara
Policija na ulicama Mostara

Privedena je 21 osoba koja je u subotu, 13. novembra učestvovala u navijačkim neredima u Mostaru, a jedna osoba je teže povrijeđena, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Sektor kriminalističke policije kantonalnog MUP-a provodi istragu, te utvrđuje identitet osoba koje su učestvovale u neredima.

Svi uhapšeni su saslušani u svojstvu osumnjičenih i kriminalistički obrađeni, ističu u MUP-u.

“Po okončanju krim-operativne istrage nad svim učesnicima nereda, Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu biće proslijeđen nadležnom tužilaštvu. Cjelokupna istraga se provodi pod nadzorom kantonalnog tužilaštva, a osumnjičena lica se terete za vršenje slijedećih KD: Učestvovanje u tuči, Nanošenje teških tjelesnih ozljeda, Oštećenje tuđe stvari i Napad na ovlašteno službeno lice”, navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a napominju da će ispitati sve okolnosti prilikom kojih je došlo do upotrebe vatrenog oružja i primjene drugih policijskih ovlašćenja.

“Policijski službenici pokušali su spriječiti fizički kontakt i tuču navijačkih skupina upozorenjem, to su tek uspjeli upotrebom službenog naoružanja, pucali su više hitaca upozorenja u zrak, sve u cilju spašavanja lica koje je ležalo na pločniku nepomično”, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a HNK, jednog od deset kantona u Federaciji BiH, je saopšteno da je jedan učesnik nereda je teže povrijeđen, dva policijska službenika lakše, a materijalna šteta je pričinjena na dva poslovna objekta.

Tokom 13. i 14. novembra, na osnovu prikupljenih podataka da su mogući novi sukobi, kantonalni MUP je djelovao preventivno i kao ispomoć angažovao interventne jedinice PU Konjic i PU Čapljina, te je angažovao i jedinicu za posebne namjene drugih kantonalnih MUP-ova.

U centru Mostara, na jugu BiH, kod nekadašnjeg hotela "Ero" je 13. novembra došlo do sukoba huligana iz redova navijača fudbalskih klubova "Velež" i "Zrinjski" u kojima je pet osoba povrijeđeno, među kojima i dva policajca.

Devetnaestogodišnji mladić, koji je zadobio teške povrede, životno je ugrožen i nalazi se u Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar.

Pretpostavlja se da je u sukobu učestvovalo stotinjak osoba.

XS
SM
MD
LG