Dostupni linkovi

Američki vojnik pritvoren u Rusiji prekršio vojna pravila, kažu iz Pentagona


Pritvaranja američkih vojnika ponovo otvorila pitanja da li ruske vlasti ciljano pritvaraju Amerikance radi potencijalne razmjene zatvorenika.
Pritvaranja američkih vojnika ponovo otvorila pitanja da li ruske vlasti ciljano pritvaraju Amerikance radi potencijalne razmjene zatvorenika.

Pripadnik vojske SAD-a, jedan od dvojice Amerikanaca koje je Rusija uhapsila u odvojenim slučajevima otkrivenim 7. maja, prekršio je vojna pravila otputovavši u ruski grad Vladivostok do kojeg je došao preko Kine, saopšili su iz Pentagona.

Pritvaranja su ponovo otvorila pitanja da li ruske vlasti ciljano pritvaraju Amerikance radi potencijalne razmjene zatvorenika.

Portparolka suda u Vladivostoku rekla je 7. maja da je američki narednik Gordon Blek (Gordon Black) uhapšen pet dana ranije pod optužbom da je "nanio značajnu štetu građaninu zbog krađe".

On će, kako su rekli iz suda, ostati u pritvoru najmanje do 2. jula, odnosno do početka suđenja.

Američke vlasti potvrdile su da je Blek uhapšen u Rusiji, gdje ga je žena optužila za krađu.

Bio je stacioniran u Južnoj Koreji, gdje američka vojska ima oko 28.500 vojnika, i trebalo je da se vrati kući u Fort Kavazos u Teksasu, ali je umjesto toga otputovao u Rusiju o čemu nije obavijestio svoje nadređene.

"Umjesto da se vrati u kontinentalni dio SAD, Blek je iz ličnih razloga odletio iz Inčona u Republici Koreji preko Kine u Vladivostok u Rusiji", navodi se u saopštenju vojske.

Ruske vlasti odvojeno su 7. maja rekle da je Amerikanac kojeg su sudski zvaničnici identifikovali kao Vilijama Rasela Najkoma (William Russell Nycum) uhapšen prije deset dana u nepovezanom slučaju i da se nalazi u pritvoru u Moskvi zbog "sitnog huliganstva" i optužbi za alkohol.

Bijela kuća je saopštila da Stejt Department "aktivno traži konzularni pristup objema osobama, od kojih nijedna nije u Rusiji u ime američke vlade ili u vezi s njom".

Pritvaranje vojnika dodaje se spisku američkih državljana koji se drže u Rusiji pod različitim okolnostima.

Među zatvorenicima su novinari Alsu Kurmaševa sa RSE/RL i Evan Gerškovič iz Wall Street Journala, koji su uhapšeni na osnovu optužbi koje oni, njihovi poslodavci i njihove pristalice odbacuju kao politički motivisane.

Takođe, amerikanac Pol Vejlan (Paul Whelan) osuđen je na 16 godina ruskog zatvora zbog optužbi za špijunažu koje su on i američka vlada više puta odbacili.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da slučajevi Bleka i Najkoma nisu politički te da niti jedan od njih nije optužen za špijunažu.

Stejt Department je u septembru 2023. izdao upozorenje građanima SAD da ne putuju u Rusiju, kao predostrožnost zbog podrške koju Vašington pruža Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

XS
SM
MD
LG