Dostupni linkovi

Uhapšenom za ratni zločin na Kosovu određen jednomesečni pritvor


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Dušku Arsiću koji je 8. decembra uhapšen na graničnom prelazu Jarinje na severu Kosova zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva određen je jednomesečni pritvor.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila njegova advokatica Jovana Filipović uz objašnjenje da se Arsić tereti da je u periodu od janura do juna 1999. godine učestvovao u nasilnom proterivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, te da je zaustavio jedno maloletno lice i zajedno sa drugim pravojnim formacijama počeo da maltretira to lice, koje i danas zbog toga trpi posledice.

Prethodno je 9. decembra Specijalno tužilaštvo saopštilo da je na severu Kosova uhapšena jedna osoba sa inicijalima D.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva ali nisu pruženi nikakvi dodatni detalji zbog “osetljivosti slučajeva”.

Advokatica Jovana Filipović kaže da je Duško Arsić poreklom iz Matičana, predgrađa Prištine, a da je nakon rata na Kosovu živeo u Kraljevu u Srbiji.

Ona napominje da je Arsić i ranije dolazio na Kosovo a da je pre nedelju dana “prošao procedure za dobijanje kosovskog državljanstva”.

U međuvremenu je na hapšenje Duška Arsića reagovala Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije uz navode da Arsić već godinama vodi sudski spor “jer mu je na osnovu lažnih isprava i iskaza uzurpirana imovina u Matičanu, opština Priština”.

“Očigledno je reč o novom pritisku na Srbe povratnike, koji se tajnim optužnicama hapse zbog navodnih ratnih zločina, a sa jednim ciljem da se odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine”, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo.

XS
SM
MD
LG