Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora: Izručenje uhapšenog Rusa zavisi od dokaza


Dmitri Domani

Ruski državljanin Dmitri Domani (44), bivši izvršni direktor Ruske košarkaške federacije, koji je prethodnog vikenda uhapšen u Herceg Novom, nalazi se u ekstradicionom pritvoru u kojem će čekati odluku crnogorskih vlasti o njegovom izručenju Rusiji koja ga potražuje.

Kako je saopštila crnogorska Uprava policije, Dmitri Domani je uhapšen 31. marta u Herceg Novom na osnovu međunarodne potjernice Interpola Moskva zbog obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku, koji se protiv njega vodi pred nadležnim sudom u Moskvi.

Rusko pravosuđe sumnjiči Domanija da je počinio krivično djelo prevara većeg obima. On je ovo krivično djelo počinio, kako se sumnja, obavljajući poslove izvršnog direktora Ruske košarkaške federacije, korišćenjem svog položaja, tako što je sa još nekoliko osoba osnovao nekoliko kompanija sa kojima je ugovorio i potpisao fiktivne ugovore na štetu Ruske košarkaške federacije u iznosu od oko 44 miliona rubalja, odnosno više od 600.000 eura.

U ovom trenutku nema preciznih informacija da li je Dmitri Domani obuhvaćen istragom ili mu je presuđeno u odsustvu u Moskvi.

I ruski mediji barataju nezvaničnim informacijama, što je za Radio Slobodna Evropa (RSE) saopštio dopisnik moskovskog Komersanta Genadij Sisojev.

"Istraga se vodi ne samo protiv njega, nego i protiv njegovih saradnika. Neki su već optuženi, a neki su osuđeni na zatvor, uključujući i njegovu bivšu saradnicu, koja je počela da sarađuje sa istragom. Pretpostavljam da je upravo ona dala neku informaciju istražnim organima koja je vezana za Dmitrija Domanija", istakao je Sisojev.

"Prema nekim informacijama do kojih su moje kolege iz 'Komersanta' došli", riječi su Sisojeva, "Domani nije stralno boravio u Crnoj Gori".

"Kada je postalo gusto i kada je pokrenuta istraga protiv njega i njegovih saradnika, on je iz Rusije otišao u Sjedinjene Države. U Crnu Goru je došao, prema tim nezvaničnim informacijama, da bi se sreo sa nekim svojim kolegama iz bivšeg rukovodstva Košarkaške federacije Rusije", navodi Genadij Sisojev.

U međuvremenu, RSE je uputio pitanja Upravi policije Crne Gore, kancelariji Interpola i Ministarstvu pravde o detaljima predstojećeg procesa ekstradicije, te o informacijama o mogućnosti da je Dmitri Domani počinio neka djela sa teritorije Crne Gore. Odgovore na pitanja RSE još nije dobio.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, Domani je odmah nakon lociranja i hapšenja priveden nadležnom sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici koji mu je odredio ekstradicioni pritvor.

Policija ispred zgrade Višeg suda u Podgorici, fotoarhiv
Policija ispred zgrade Višeg suda u Podgorici, fotoarhiv

Kako je RSE saopštio novinar Genadij Sisojev, slučaj hapšenja Domanija nije izazvao veću pažnju ruske javnosti. Javnosti u Rusiji Dmitri Domani je više poznat kao nekadašnji reprezentativac u košarci nego kao funkcioner u Košarkaškom savezu.

"Kako se sjećam, Domani je sa ruskim timom bio šampion svijeta u košarci. Tako da je on jedan od poznatijih ruskih košarkaša, a manje je poznat kao izvršni direktor Košarkaške federacije", kaže Sisojev.

Trajanje procesa najmanje tri mjeseca

Na pitanje RSE - koliko može trajati ekstradicioni pritvor i kakve je uslove potrebno ispuniti za izručenje, u slučaju ruskog državljanina osumnjičenog za krivična djela - poznati podgorički advokat Branislav Lutovac kaže kaže da, na osnovu njegove prakse, cijeli proces može trajati tri mjeseca ukoliko nema formalnih ili političkih smetnji.

"Obično je taj rok oko tri mjeseca, ukoliko nema nekih drugih formalnih smetnji. Ako se pojave formalne smetnje ili određene smetnje političke prirode, onda to dovodi u pitanje cjelokupni postupak izručenja", kaže Branislav Lutovac.

U prvostepenom postupku se Viši sud donosi rješenje o ekstradiciji, a onda postoji pravo žalbe na to rješenje Apelacionom sudu, ističe Lutovac.

"To sve iziskuje određeni protok vremena. Zatim država koja traži treba da dostavi dokumentaciju na osnovu kojeg traži izvršenje da bi se ovdje utvrdila njena osnovanost u skladu sa međunarodnim ugovorom o postupanju po zamolnici u krivično-pravnoj stvari. Tako da, otprilike, ne može biti kraći proces od tri mjeseca, a može da traje do šest mjeseci", zaključuje advokat Lutovac.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG