Dostupni linkovi

Direktor Američkog univerziteta u Tuzli u pritvoru


Denisa Prcića, direktor Američkog univerziteta u Tuzli tereti se za zlupotrebu položaja ili ovlaštenja

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor za Denisa Prcića, direktora Američkog univerziteta u Tuzli, saopšteno je iz ove pravosudne institucije u nedjelju, 20.juna.

On se tereti sa zlupotrebu položaja ili ovlaštenja, pomoć učiniocu krivičnog djela, krivotvorenje službene isprave.

Mjera pritvora određena je i njegovoj saradnici Melisi Belkić-Mujkanović. Njenom suprugu Emiru Mujkanoviću, Sud BIH je odredio mjere zabrane.

Prcić i supružnici Mujkanović su uhapšeni u petak, 18.juna, nakon cjelodnevnih pretresa u Američkom univerzitetu u Tuzli, u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome izdate direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću.

Po nalogu Tužilaštva BiH policija u Tuzli i Sarajevu izvršila je pretres na nekoliko lokacija.

Pretresi su se odnosili na tri osobe, sa ciljem pronalaska dokumentacije, dokaza i službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli.

Pripadnici Uprave policije MUP-a izvršili su pretrese na četiri lokacije u Tuzli, prostorije Američkog univerziteta koje se nalaze u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, stan direktora Univerziteta Denisa Prcića, te stan jedne zaposlene ove visokoškolske ustanove.

Policija Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva BiH, provodi određene aktivnosti na području Kantona Sarajevo, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo, uz napomenu da ne mogu davati više informacija.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine.

On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola).

Tužitelje je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine.

Istragu o validnosti diplome koju je Američki univerzitet izdao direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću vodi državni tužilac Oleg Čavka.

Branilac šefa Obavještajno-sigurnosne službe (OSA) BiH Osmana Mehmedagića, kako je rekao u petak, 18. juna za Radio Slobodna Evropa (RSE) nema nikakvih saznanja o pretresima u kojim su tri osobe uhapšene u predmetu koji se vodi zbog Mehmedagićeve diplome.

XS
SM
MD
LG