Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi pregovori, stavovi oko nezavisnosti isti


Новый президент Америки . Речь победителя

Delegacije Prištine i Beograda potvrdile su učešće na drugim direktnim razgovorima o statusu Kosova, u nedelju 14. oktobra u Briselu.

Pregovori će se odvijati uz posredovanje medjunarodne “trojke”, koju čine izaslanici Sjedinjenih Američkih Država, Evropske Unije i Rusije. Uoči sastanka delegacije su ostale pri svojim različitim vidjenjima budućnosti Kosova - Priština trazi nezavisnost, dok Beograd nudi “suštinsku autonomijui”.


Pregovarački tim Prištine još jednom će u nastavku pregovora ponuditi Beogradu memorandum o dobrosusedskim odnosima izmedju Kosova i Srbije, ali neće pristati da razgovara o nezavisnosti.

Kosovski Pregovarački tim je utvrdio da pozicija Kosova ostaje ista, kao i na sastanku u Njujorku - Priština će razgovarati sa Beogradom samo o regulisanju odnosa izmedju Kosova i Srbije kao dve nezavisne države. Portparol Tima Skender Hiseni kaže da kosovska delegacija ne očekuje nikakve pomake.

“Teško da će biti rezultata pošto srpskoj strani nedostaje ozbiljnost. Kosovo je ozbiljno shvatilo ovaj proces, jer se radi o njegovoj budućnosti i nezavisnosti”, kaže Hiseni.

Druga runda direktnih pregovora o statusu Kosova između delegacija Prištine i Beograda uz posredovanje trojke Kontakt grupe biće nastavljena u Briselu, u nedelju 14. oktobra. Kosovsku delegaciju će predstavljati čelnici institucija i političkih partija, dok će Beograd predstavljati ministri Samardžic i Jeremić.

Komentarišući izjave oko mogućnosti organizovanja medjunarodne konferencije o statusu, portparol Hiseni kaže da kosovska strana još uvek nije dobila nikakve zvanične potvrde da se tako nešto može desiti. On je kazao da će se kosovska delegacija pridržavati međunarodne agende, kojom je predvidjeno da do 10. decembra medjunarodni pregovarači predaju izveštaj o statusu generalnom sekretaru UN. Hiseni je kazao da će posle tog roka Kosovo preduzeti odredjene korake u koordinaciji sa medjunarodnim faktorima.

XS
SM
MD
LG