Dostupni linkovi

Nastavljaju se protesti u Prištini za zaštitu žena i djevojčica od nasilja


Protesti za zaštitu žena i djevojčica od nasilja u Prištini, 5. septembar 2022.
Protesti za zaštitu žena i djevojčica od nasilja u Prištini, 5. septembar 2022.

Uz povike "Smijenite patrijarhalne sudije i tužioce", "Ne više", "Naoružajte žene", "Ne možemo više", stotine građana okupilo se drugi put u sedam dana u Prištini, kako bi izrazili svoj revolt protiv seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama.

Demonstranti su se 5. septembra prvo zaustavili ispred zgrade Vlade, policije, Sudskog vijeća Kosova, a potom i ispred Tužilaškog vijeća, gdje su tražili smjenu glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini, Kujtima Munishija.

"Nastavićemo biti ovdje dok nam Tužilaštvo konačno ne kaže da je na strani žrtava, a ne na počinitelja", rekao je jedan od učesnika protesta.

Ostavku Munishija 4. septembra zatražila je ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu, koja je takođe rekla da treba preduzeti mjere protiv "tužilaca i sudija koji ne obavljaju svoju dužnost".

Povod za posljednje proteste bilo je silovanje 11-godišnje djevojčice 27. avgusta u jednom parku u Prištini.

U slučaju 11-godišnjakinje, pravosudne institucije vode postupak za dva različita kaznena djela.

Uz mjeru pritvora od 30 dana za petero osumnjičenih za silovanje maloljetnice, ista je mjera određena i za još šestero osumnjičenih koji su, kako tvrde pravosudne institucije, u junu ovu maloljetnicu silovali i iskorištavali za seksualne usluge.

Šta su zahtjevi demonstranata

Demonstranti u Prištini imaju nekoliko zahtjeva za Vladu Kosova. Između ostalog, traže legalizaciju uporabe i distribucije nadražujućih plinova za samoodbranu, smjenu zvaničnika koji nisu radili svoj posao, stvaranje specijalizovane jedinice za seksualno nasilje u Kosovskoj policiji, uvođenje predmeta seksualnog obrazovanja u školama, kao i pravdu i rehabilitaciju za osobe koje su preživjele seksualno nasilje.

Što se tiče zahtjeva za korištenje iritantnog plina za samoodbranu, ministarka Haxhiu je 4. avgusta rekla da su imenovane dvije radne grupe u Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje će napraviti pravnu i sigurnosnu analizu.

Rekla je da su u komunikaciji s Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bi ispunili zahtjev za stvaranje specijalizovane jedinice za seksualno nasilje u Kosovskoj policiji. Dok je, kako je rekla, u komunikaciji s Ministarstvom obrazovanja kako bi ispunili zahtjev s protesta za uvođenje predmeta seksualnog obrazovanja u škole.

XS
SM
MD
LG