Dostupni linkovi

Priština i Beograd o normalizaciji odnosa i primeni sporazuma


Hashim Thaci, Catherine Ashton i Ivica Dačić na sastanku u Briselu
Hashim Thaci, Catherine Ashton i Ivica Dačić na sastanku u Briselu
U Briselu je u sredu završen drugi sastanak premijera Srbije Ivice Dačića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Ešton je izrazila zadovoljstvo iskrenim i otvorenim razgovorom podsećajući da je sastanak u Briselu bio nastavak dijaloga započetog 19. oktobra.

Ešton je nakon susreta u sredu navela da je sa Dačićem i Tačijem razgovarala o različitim aspektima normalizacije odnosa između dve strane.

"Oba premijera su se obavezala da nastave razgovore", navela je Ešton, dodajući da će dijalog uskoro biti nastavljen.

"Dogovorili smo se da nastavimo rad na punoj implementaciji svih sporazuma, a pozdravili smo i rezultate koje je postigla zajednička radna grupe, koja se sastala 5. i 6. novembra, na temu integrisanog upravljanja granicama", navodi se u saopštenju.

"Obe strane su se dogovorile da osnuju zajedničku tehničku radnu grupu koja će pripremiti studiju izvodljivosti za autoput Niš - Priština", dodaje se u saopštenju, u kome se na kraju naglašava da je dogovoreno i da se Eštonova uskoro ponovo susretne sa Dačićem i Tačijem.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je tokom razgovora dogovoreno da se do sastanka vođa EU u decembru stave na snagu dva pilot-projekta za integrisano upravljanje prelazima na Kosovu.

Dačić je rekao da je cilj nastavka dijaloga da se ostvari vidljiv napredak u odnosima Beograda i Prištine, podvukavši da su to statusno neutralni razgovori. Dačić je naglasio da je Srbija spremna i za ragovore o statusu Kosova i za pronalaženje takvog rešenja koje će uvažiti interese obe strane.

"Ja sam rekao Hašimu Tačiju da je naša obaveza da nađemo rešenje kako naša deca i unuci više ne bi ratovali", rekao je premijer Srbije.

Premijer Kosova Hašim Tači je u Briselu izjavio da je postignut dogovor da se svi dosadašnji sporazumi sa Srbijom sprovedu, a posebno sporazum o integrisanom upravljanju granicama.

Premijer Kosova je rekao da je kosovska strana insistirala da prestane dosadašnji način finansiranja paralelnih srpskih institucija na Kosovu i da se to finansiranje odvija transparentno.

Uoči drugog sastanka Ivice Dačića i Hašima Tačija za manje od mesec dana u Briselu vlast u Beogradu poručila je da od tog susreta ne treba očekivati ništa spektakularno.

Najveći deo opozicionih partija u Srbiji traži da vlast odgovori na pitanje koliko efekta mogu imati ovi sastanci.
XS
SM
MD
LG