Dostupni linkovi

Pristalice DF-a pred Skupštinom čekaju odluku o povjerenju Vladi


Podgorica: Uoči rasprave o povjerenju Vladi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Nekoliko stotina pristalica opozicionog Demokratski front, koji su se u ponedjeljak prijepodne okupili na platou ispred Skupštine Crne Gore, razišli su se nakon završetka prvog dana skupštinske rasprave o povjerenju Vladi Mila Đukanovića.

Okupljeni su poslanike vladajuće Demokratske partije socijalista ispratili zvižducima, a član Predsjedništva Demokratskog fronta Milan Knežević pozvao je pristalice DF-a da se u utorak ponovo okupe i isprate raspravu i glasanje o povjerenju Vladi.

Nakon što su u nedjelju uveče, na, kako su je nazvali, 'velikoj narodnoj skupštini', dizanjem crvenih kartona simbolično oborili Đukanovićevu vladu, pristalice opozicionog saveza Demokratski front poručili su kako očekuju da će se to i formalno odesiti u ponedjeljak ili utorak u Parlamentu.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00

Jedan od lidera Fronta i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, obraćajući se prisutnima, posebno se osvrnuo na platformu Pozitivne Crne Gore za izlazak iz političke krize, koju je u nedjelju uveče svim političkim subjektima uputio lider Pozitivne Darko Pajović i od njega zatražio da u toku dana pojasni šta ona suštinski znači.

"Da li to znači da će danas ili sjutra glasati protiv povjerenja Vladi Mila Đukanovića i za njen pad? Ukoliko to znači, imaće sagovornike i podršku Demokratskog fronta za takvu odluku. Međutim, ukoliko Pajovićeva platforma znači rekonstrukciju Vlade u kojoj će Milo Đukanović i dalje ostati premijer, a opozicija dobije dva ili tri marginalna ministarska mjesta i pozicije, poručujemo mu da nema podršku građana niti DF-a“, rekao je Knežević.

Dok je sa bine, montirane na platou ispred spomenika kralju Nikoli, puštana muzika, nekoliko stotina pristalica Demokratskog fronta, praćeni liderima tog opozicionog saveza, išekivali su da na video bimu počne prenos skupštinske sjednice.

Zvižducima i povicima „lopovi, lopovi“ propratili su ulazak u zgradu Parlamenta poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista. Najzvučniji u negodovanju bili su kada su ispred njih prošli politički direktor DPS-a Tarzan Milošević i poslanik te partije Ljuiđ Ljubo Škrelja.

Srđan Milić na protestu, foto: Savo Prelević
Srđan Milić na protestu, foto: Savo Prelević

Jedino je aplauzima dočekan lider opozicione Socijalističke narodne partije Srđan Milić, koji ušao među građane, pozdravio se sa liderima Fronta i potom se sa papirom u ruci umjesto u Skupštinu uputio, kako je rekao, u Državno tužilaštvo.

Oko trideseteak unformisanih policajaca obezbjeđivalo je Skupštinu, dok su se između Skupštine i Vlade nalazili pripadnici specijane policije. Na istom prostoru nalazilo se i vozilo za razbijanje demonstracija.

Koča Pavlović iz Pokreta za promjene, partije koja je konstituent DF-a, kaže da su dozvolu za okupljanje ispred Parlamenta dobili za ponedjeljak ili utorak, ali da će, zavisno od razvoja događaja, u parlamentu odlučiti šta će dalje.

“U svakom slučaju, mi ćemo pozvati sve da nam se pridruže, da se okupimo, da napravimo dodatni pritisak jer mislimo da smo veoma blizu onoga što je bio projektovani cilj na početku naših protesta, a to je formiranje Vlade koja će zaista imati kapaciteta da organizuje poštene i fer izbore. Đukanovićev kabine, kakav god da bude i ko god da bude u njemu, koliko god opozicije da ima u njemu, ta opozicija će tamo biti samo kozmetička. Ona neće biti u poziciji, jer joj to Đukanović neće dozvoliti da dođe u poziciju da utiče na to da održe prvi pošteni i slobodni izbori“, tvrdi Popović.

Okupljanje DF-a u ponedjeljak počelo je uz oskudan folklor i ikonografiju. Osim po jedne crnogorske i srpske državne zastave nije bilo partijskih obilježja niti transparenata.

XS
SM
MD
LG