Dostupni linkovi

Zahuktavaju se pripreme za turističku sezonu


Ostrvo Brač - ilustracija
Ostrvo Brač - ilustracija
U najnovijem izvješću Svjetskog ekonomskog foruma o turističkoj industriji Hrvatska je zauzela visoko 34. mjesto, isto kao i u izvješću za proteklu godinu.

Iako je kalendarski još zima, pripreme za glavnu turističku sezonu u Hrvatskoj već su se zahuktale. Za RSE govori direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić.
Bakić: Sve nam govori da će ova godina sigurno donijeti nešto bolji rezultat, nego što je to bilo u prošloj godini.

„Pripreme za ovogodišnju turističku sezonu na svim linijama su u tijeku, kako one u zemlji tako i promičbene aktivnosti u svijetu, i sve nam govori da će ova godina sigurno donijeti nešto bolji rezultat, nego što je to bilo u prošloj godini“,
smatra Bakić.

U Dubrovniku su svjesni prometnih ograničenja, koja kao jednu od načelnih zamjerki Hrvatskoj spominje i izvješće Svjetskog ekonomskog foruma.

Zato su pred dvadesetak dana u dubrovačkoj luci Gruž započeli 8 miljuna eura vrijedni radovi na dogradnji luke za pristajanje cruisera.

Dubrovnik je četvrti grad Mediterana i deseti na svijetu po broju tranzitnih putnika s cruisera, kroz potrošnju na izletima, kupovini i lučkim pristojbama Dubrovčani od toga godišnje zarade 50 – 60 milijuna eura, a taj će se iznos sa proširenjem lučkih kapaciteta osjetno povećati.

Na Lošinju ove godine očekuju minimalni porast od prošlogodišnjih nešto preko dva milijuna noćenja, kaže za RSE direktorica Turističke zajednice Malog Lošinja Đurđica Šimičić.

„Mi na ovoj našoj destinaciji ulažemo napore da naši gosti osjete još jedan viši nivo kvalitete – kvalitete usluga, kvalitete naših smještajnih objekata... Osmišljavamo cjelogodišnje doživljaje za naše goste. Cilj nam je ove godine da gosti produže svoj boravak na Lošinju, da dolaze i u vrijeme proljeća, i u jesen i zimu“,
kaže Šimičić.

Tržišna utakmica

Jedna od zamjerki hrvatskom turizmu u izvješću Svjetskog ekonomskog foruma je i nedostatna kvaliteta obrazovnog sustava. Na Lošinju su svjesni važnosti obrazovanja, ali ne samo za turističke djelatnike.
Dubrovnik

„Dajemo veliki naglasak na edukaciju – cijelu godinu imamo razne edukacije za naše turističke djelatnike, ali pomalo i za naše goste! Znamo da gost kada putuje želi naučiti, voli naučiti što više o nama, tako da svi zajedno pokušavamo i goste uključiti u edukativne programe čime se oni još više vežu uz ovu destinaciju, jer bolje poznaju kvalitetu našeg života“, rekla je direktorica Turističke zajednice Malog Lošinja.

Izvješće Svjetskog ekonomskog foruma Hrvatskoj kao vrlo veliki minus uzima i vrlo maleno učešće stranog vlasništva u turističkim kapacitetima. Višegodišnji spor između stranih investitora u hoteksi kompleks „Sunčani Hvar“ i grada Hvara i države daje argumente i onima koji tvde da je Hrvatska nedovoljno otvorena za strane investitore, ali i onima koji tvrde da su mnogi strani investitori tek nešto više nego špekulanti.

Za RSE govori gradonačelnik Hvara Pjerino Bebić, koji je u oštrom sukobu sa stranim investitorima iz „Orco“ grupe.

„Mislim da grad Hvar samom činjenicom da je i ove godine izabran među pet najljepših otočkih destinacija na svijetu zaslužuje jednu pravu konkurentsku tržišnu utakmicu. Sa stanjem kakvo je sada tu situaciju nemamo, jer „Orco“ grupa, odnosno „Sunčani Hvar“, diktira sve“, kaže Bebić.

Izvješće Svjetskog ekonomskog foruma o hrvatskom turizmu najviše pohvaljuje turističku infrastrukturu, visoku razinu sigurnosti, dobru pokrivenost telekomunikacijama i hotelsku ponudu, a zamjera previsoke poreze, premalo stranog vlasništva, teško otpuštanje radnika i probleme sa zapošljavanjem stranaca.
XS
SM
MD
LG