Dostupni linkovi

UN: Rad na ustavu Sirije veliko razočarenje


Sirijski predsednik Bašar el Asad dolazi na polaganje zakletve za četvrti mandat, 17. jul 2021.
Sirijski predsednik Bašar el Asad dolazi na polaganje zakletve za četvrti mandat, 17. jul 2021.

Pregovori predstavnika sirijske vlade i opozicije o nacrtu novog ustava u Ženevi završeni su razočaravajuće i nije određen novi datum sledećeg sastanka, rekao je u petak specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Gir Pedersen.

Razgovori ustavotvorne komisije Sirije koju čine predstavnici vlade, opozicije i civilnog društva su počeli u ponedeljak pod pokroviteljstvom UN, posle devetomesečne pauze.

Pedersen je rekao da je današnja diskusija "veliko razočarenje" kada je došlo vreme za donošenje privremenog sporazuma ili barem identifikovanje oblasti neslaganja.

Poslednja četiri dana, svaka strana je iznela svoje viđenje četiri osnovna principa.

Vladina delegacija je pripremila tekst o suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Sirije i o terorizmu. Predstavnici opozicije izradili su tekst o oružanim snagama, bezbednosnim i obaveštajnim agencijama, dok su grupe civilnog društva napisale deo o vladavini prava.

Pedersen je rekao da poslednji dan razgovora nije doveo do sporazuma između različitih delegacija.

Nije navedeno oko čega se učesnici razgovora nisu složili, ali su se predstavnici vlade i opozicije kasnije međusobno optuživali za neuspeh.

Predstavnik vlade Ahmad Kuzbari rekao je da su neki od principa koje je predstavila opozicija "van dodira sa stvarnošću" i rekao da se čak nastojalo da se legalizuje prisustvo stranih trupa u Siriji.

Hadi Albahra, predstavnik opozicije, rekao je da vladina strana nije napravila nikakav dokument o konsenzusu, niti je imala volje za to.

Ustavna komisija, zadužena da izmeni Ustav iz 2012. godine, formirana je u septembru 2019.

Izmena ustava je predviđena rezolucijom 2254, koju je u decembru 2015. usvojio Savet bezbednosti UN. Rezolucija takođe predviđa organizovanje izbora pod nadzorom UN.

SAD i nekoliko zapadnih saveznika optužili su sirijskog predsednika Bašara Al-Asada da je namerno odugovlačio i odlagao izradu novog ustava zbog predsedničkih izbora, koji su održani u maju, kako bi izbegao glasanje pod nadzorom UN-a.

Asad je ubedljivo pobedio obezbedivši četvrti sedmogodišnji mandat.

U desetogodišnjem sukobu u Siriji poginulo je više od 350.000 ljudi, a više od pet miliona civila je pobeglo uglavnom u susedne zemlje.

XS
SM
MD
LG