Dostupni linkovi

Tragično je ono što se događa u sirijskom gradu Kobaneu, gdje islamistički militanti sve više napreduju, izjavio je u nedjelju u Kairu, američki državni tajnik John Kerry. Medjunarodna koalicija mora snažnije djelovati kako bi uništila ekstermističku Islamsku državu u Siriji,ali fokus mora biti na borbi protiv islamista u Iraku.

Kurdski borci i dalje odoljevaju džihadistima koji stežu obruč oko Kobanea. Njemačka agencija DPA citira predstavnika lokalnih vlasti Idrisa Nasana koji je rekao da su se tokom noći vodile snažne borbe, da su uspijeli napredovati u trgovačkoj zoni na sjeveroistoku grada. Situacija u tom gradu, i Iraku gdje islamistički militanti napreduju prema Bagdadu bila je tema i tokom donatorskog skupa za Gazu u Kairu. Američki državni tajnik John Kerry izjavio je da je “ono što se dogadja u Kobaneu tragedija. No, potrebno je osnažiti iračku vojsku, i eliminirati zapovjedne i kontrolne centre, kao i trening kampove Islamske države u Siriji”.

Istodobno je u Washingtonu je savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice izjavila da se Turska odlučila dopustiti SAD-u korištenje njezinih zrakoplovnih baza za borbu protiv Islamske države, ali i obučavati umjerene sirijske pobunjenike za borbu protiv džihadista.

Predstavnici lokalnih vlasti u iračkoj provinciji Anbar traže od vlade u Bagdadu da pozove američke kopnene snage da im pomognu u borbi protiv islamista. Irački premijer Hajdar al Abadi odbija mogućnost angažmana bilo kakvih stranih trupa u Iraku. Šef američke diplomacije jasno je poručio Iračanima da se moraju sami boriti kako bi zemlju otrgnuli iz ruku ekstremističke Islamske države.

Koalcijske snage nastavljaju zračne udare po džihadistima i oko Kobanea i u Iraku.

Mogućnost korištenja i turskih baza olakšati će zračne udare. Dosad su američki avioni korišteni za bombardiranje islamističkoh položaja uzlijetali iz baza u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Kuvajtu i Kataru gdje se nalazi i američki zračni operativni centar za 20 zemalja u regiji.

  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG