Dostupni linkovi

Princ Nikola neće prisustvati proslavi stogodišnjice


Princ Nikola Petrović
Princ Nikola Petrović
Princ Nikola Petrović neće prisustvovati subotnjoj proslavi obilježavanja 100. godišnjice proglašenje Kraljevine Crne Gore, čiji je prvi i posljednji kralj bio njegov pradjed Nikola.

Princ je uputio pismo Vladi Crne Gore u kojoj je ponovio nezadovoljstvo predloženim zakonom o statusu potomaka dinastije Petrović, koja je 200 godina vladala Crnom Gorom.

"Umjesto radosti što ću doživjeti ispravljanje velike nepravde, ophrvan sam tugom, osjećanjem poniženosti i razočaranjem u Vaše stvarne namjere,"
poručio je Princ Nikola Petrović u otvorenom pismu premijeru Milu Ðukanoviću i ministru pravde Mirašu Radoviću nakon što je Vlada nedavno usvojila prijedlog zakona o dinastiji Petrović.
Ko zna koji put nalazimo se pred političkom manipulacijom uoči proslave na kojoj će moje odsustvo biti vidljivo, kazao je princ Nikola Petrović.

"Ko zna koji put nalazimo se pred političkom manipulacijom uoči proslave na kojoj će moje odsustvo biti vidljivo",
naglasio je princ uoči subotnjeg obilježavanja 100 godišnjice proglašenja kraljevine Crne Gore, čiji je prvi i posljednji suveren bio njegov pradjed Nikola Prvi Petrović Njegoš.

Na činjenicu da proslavi neće prisustvovati direktni potomak kralja Nikole, istoričar umjetnosti, Cetinjanin Aleksandar Čilikov kaže:

"Mislim da je ta proslava potpuno nepotpuna bez onoga ko je potomak direktnih protagonista koji su proslavili državnost Crne Gore. Ja sam imao prilike i ranije da se upoznam sa njegovom situacijom po pitanju rehabilitacije dinastije i po pitanju traženja njegovih prava kao nasljednika dinastije. Apsolutno sam saglasan sa njegovim stavom da ne prisustvuje tom jubileju. Mislim da takvim jednim gestom princ Nikola Petrović ne brani samo neki svoj lični moral i čast dinastije. Ja mislim da on takvim činom brani čast i moral istroije čitave Crne Gore,"
ocjenjuje on.

Vučinić: Proslava vrijeđa Crnogorce


Dinastija Petrović čiji su predstavnici 200 godina vladali Crnom Gorom kao duhovni i svjetovni vladari, odlukama Podgoričke skupštine o prisajedinjenju Crne Gore Srbiji zbačena je sa vlasti, kralju Nikoli i njegovim potomcima koji su prethodno napustili zemlju, zabranjen je povratak i konfiskovana sva imovina.

Crna Gora je potom nestala sa mape Evrope utopljena u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, državu kojom je upravljala tada suparnička srpska dinastija Karđorđević. I dok je još potkraj 20. vijeka u zemljama u okruženju počeo proces rehabilitacije nekadašnjih dinastija slučaj Petrovića u Crnoj Gori tek sada je došao na red.

Stevo Vučinić
Publicista Stevo Vučinić, jedan od rijetkih koji se zalaže za obnavljanje monarhije parlamentarnog tipa, smatra da je čitava ova jubilarna godina trebalo da bude u znaku počasti dinastiji Petrović koja je na kraljevski presto stupila 1910. godine.

"Na način što bi se, recimo snimao igrani film, potom velika dokumentarna serija, organizovalo više međunarodnih simpozijuma, a dan proglašenja je trebalo da bude veliki državni praznik u kojem je učešće trebalo da uzme cijela država i ugledni gosti iz zemlje i vana. Na žalost, ovakva vrsta skromne proslave je uvreda javnosti i nacije uzrokovana političkom ekvilibristikom državnog vrha, koji očito nema snage da proslavi takav jubilej već vodi računa da se državna opozicija koja sjedi u parlamentu ne uvrijedi, jer ona svaki uspjeh ove države i jubilej doživljava kao jednu nesreću. S toga je sasvim normalno da takvoj proslavi koja vrijeđa Crnogorce i njihovu naciju, i to duboko, ne učestvuje ni princ Nikola,"
smatra Vučinić.

Status ne odgovara dostojanstvu nasljednika


Vlada je nedavnim prijedlogom zakona osim priznanja zvaničnog statusa potomcima Dinastije Petrović –Njegoš princu Nikoli namijenila mjesečnu zaradu na nivou bruto plate predsjednika Crne Gore.

Na trajno korišćenje ponudila mu je kuću i imanje kralja Nikole na Njegušima kao i stambeni prostor od 450 kvadrata koji bi trebalo da bude izgrađen na Cetinju.

Nikola Petrović nema što koga da moli jer on ima svoja prava. Ja bih apsolutno da sam na njegovom mjestu ta prava potražio preko nadležnih sudskih institucija, kaže Aleksandar Čilikov.
Princ Nikola već u prvom reagovanju kritikovao je Vladu što je bez konsultacija sa njim usvojila prijedlog zakona dok u je zvaničnom pismu premijeru i ministru pravde bio još oštriji ističući kako je najviše šokiran činjenicom da se nigdje ne spominje obeštećenje, niti moralna rehabilitacija i ocijenio kako se dinastiji nudi gotovo činovnički status, bez prava na javnu riječ.

"Kako bih ja, uz takav zakon, mogao osuditi bombardovanje Dubrovnika ili etničko cišćenje u Bosni? Kako bih mogao učestvovati u kampanji za nezavisnost Crne Gore,"
upitao je princ Nikola.

Vučinić je saglasan sa stavovima princa da crnogorska država dinastiji Petrović ne obezbjeđuje dostojanstven status što objašnjava unutrašnjim razlozima.

"Ozakonjeni status dinastije ne odgovara dostojanstvu nasljednika velikih Petrovića i bjelodano dokumentuje unutrašnje dnevno političke probleme sa kojima se suočava administracija, čija je većina veoma neraspoložena prema crnogorskoj državnosti, dinastiji Petrovića, crnogorskom jeziku i prema nama kao Crnogorcima. Zato je njihov uvrijedljiv odnos prema ovom velikom jubileju upozorenje javnosti da nas čeka neizvjesna budućnost u vezi sa pitanjem državne nezavisnosti,"
kaže on.

Dinastija Petrović-Njegoš mora biti rehabilitovana jasnim političkom dokumentom i mora da joj se vratiti imovina koja joj zakonski pripada, ističe Čilikov.

"Prema tome, princ Nikola Petrović nema što koga da moli jer on ima svoja prava. Ja bih apsolutno da sam na njegovom mjestu ta prava potražio preko nadležnih sudskih institucija,"
kazao je Čilikov.

Radović odbacuje ocjene princa Nikole

Radović odbacuje ocjene princa Nikole

Ministar pravde Miraš Radović je za RSE odbacio ocjenu princa Nikole Petrovića Njegoša da je zakonom o statusu dinastije i potomaka, njegov status sveden na činovnički.

"Ne mogu se saglasiti sa ocjenom princa Nikole Petrovića da su ovim priejdlogom potomci dinastije Petrović svedeni na činovnički status jer smo se pri njegovoj izradi rukovodili najboljim standardima koji su zastupljeni u državama republikanskog uređenja, kada je u pitanju odnos prema bivšim dinastijama i pri tome smo posebno imali u vidu mjesto dinastije Petrović Njegoš na istorijskom putu stvaranja crnogorske države i utemeljenja njenog duhovnog, nacionalnog i kulturnog bića.

Ovo je zakon koji je izraz potrebe savremene Crne Gore da očuva i afirmiše istorijsku ulogu, značaj i tradiciju dinastije Petrović Njegoš i da u tom smislu, shodno savremenim, društvenim odnosima, njenim potomcima utvrdi odgovarajući status. Oni imaju mogućnost da da vrše, određenu humanitarnu, kulturnu i drugu, ne političku djelatnost. Ovaj zakon predviđa i pitanje smještaja potomaka dinastije i finansijsku podršku. Sve ovo govori da se ipak ne može prihvatiti ocjena da ovim prijedlogom zakona dinastija Petrović Njegoš svedena na činovnički status,"
kazao je Radović.
Miraš Radović

Ministar Radović odgovara i na pitanje kako ocjenjuje najavu princa Nikole Petrovića da neće učestvovati u obilježavanju stogodišnjice proglašenja Crne Gore za kraljevinu.

"To je stvar ličnog odnosa princa Nikole Petrovića prema jednom od najznačajnijih datuma iz bogate crnogorske istorije. Prije stotinu godina Crna Gora je proglašena kraljevinom i to upravo u vrijeme vladavine knjaza i kralja Nikole i Petrovića Njegoša. To je datum koji služi na ponos građanima Crne Gore i svima onima koji drže do tradicije dinastije Petrović Njegoš,"
smatra on.
XS
SM
MD
LG