Dostupni linkovi

Princ Albert od Monaka u Crnoj Gori: Ugovori i entuzijazam


Crna Gora je ugostila princa Alberta Drugog od Monaka čiju trodnevnu posjetu obilježavaju susreti sa crnogorskim zvaničnicima, potpisivanjem više ugovora i za sada manjkom informacija o tome kako princ provodi slobodno vrijeme u Crnoj Gori.

Tokom najveće ekonomske, moralne i političke krize tokom devedesetih godina prošlog vijeka, neko se dosjetio ironičnog izbornog slogana „Mi znamo kako, Crna Gora ka’ Monako!”. Taj slogan se održao do današnjih dana i predstavlja supstitut za izraz „biće bolje jednog dana” - jer ćemo biti kao Monako. Dvadesetak godina kasnije Crna Gora je ugostila u prvoj zvaničnoj posjeti princa Alberta Drugog od Monaka.

Tokom tri dana boravka u Crnoj Gori princ Albert obilazi najatraktivnije turističke lokalitete na primorju i sjeveru, razgovara sa najvišim zvaničnicima i potpisuje niz sporazuma o saradnji između dvije države. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović bio je impresioniran dolaskom visokog gosta.

„Uvaženo visočanstvo prinče Alberte Drugi od Monaka, Crna Gora ima posebno zadovoljstvo da za svog gosta u ovim danima ima princa Alberta Drugog od Monaka”, kazao je Vujanović.

Govoreći o važnosti posjete princa Alberta predsjednik Vujanović je rekao da su potpisana dva važna međudržavna urgovora, okvirni ugovor o saradnji Crne Gore i Monaka i ugovor o saradnji u oblasti održivog razvoja.

„Prvi ugovor je Temeljni ugovor o saradnji dvije države u svim oblastima, od ekonomije, kulture, turizma i zaštite životne sredine i svih društvenih djelatnosti koje će biti osnov kvalitetne saradnje dvije države. Drugi ugovor je u sferi održivog razvoja treba da afirmiše zaštitu životne sredine i da omogući da Crna Gora iskoristi sjajna iskustva Monaka u toj oblasti,” izjavio je Vujanović.

Princ Albert nije krio oduševljenje Crnom Gorom u kojoj se nalazi prvi put. Pošto se radi o dvije zemlje čija je teritorija mala, princ Albert je rekao da zbog te činjenice male zemlje treba da budu inicijativnije i maštovitije.

„Ja sam ovom posjetom ustvari došao da upoznam jednu zemlju i njen narod. Zemlju koja poput moje ima jedan izuzetan geografski položaj, otvorena je ka Mediteranu i posjeduje neporecive turističke atrakcije. Posebno pozdravljam inicijative koje vodi vaša zemlja, a koje pokazuju njene kapacitete za preduzimljivost i inovaciju. Kneževina Monako takođe ističe i njeguje iste te vrijednosti, istovremeno zato što je uvjerena u njih, ali i zato što ograničenost njene teritorije nas tjera da budemo maštoviti”, rekao je princ Albert.

Prvom posjetom princa Alberta Crnoj Gori nije krio oduševljenje ni crnogorski princ Nikola Drugi Petrović Njegoš čije su dvije fondacije potpisale ugovor o saradnji u oblasti ekologije i očuvanja prirode, a naročito mora:

„Mogu vam reći da sam toliko srećan jer prvi put princ Albert dolazi u Crnu Goru. Mislim da je to za Crnu Goru jedan vrlo dobar znak i dan koji može da bude istorijski. Mi sarađujemo na temi ekologije, princ Albert je za mene model, kako se angažovati lično za očuvanje prirode i naročito mora”.

Princ Albert Drugi je obišao Boku Kotorsku, katedralu Svetog Tripuna, peraška ostrva Gospa od Škrpjela i Sveti Đorđe, te luksuznu marinu Porto Montenegro i Pomorski muzej, a sa Institutom za biologiju mora je planirana je zajednička realizacija istraživanja mora, a planiran je obilazak nacionalnog parka Durmitor. Gradonačelnicu Kotora Mariju Ćatović smo pitali za utiske nakon susreta i o reakciji građana Kotora na pojavljivanje princa od Monaka.

„Moram priznati da je izuzetno srdačan čovjek, srdačan je sa građanima, mnogi građani su ga pozdravljali i turisti koji su bili tu. On je moram priznati, bez obzira što je princ i iz kraljevske porodice, on je zaista jedan običan čovjek koji sa svakim vrlo prisno komunicira”, kazala je Ćatović.
XS
SM
MD
LG