Dostupni linkovi

Primorac: Kaznene prijave protiv zvaničnika iz HDZ-a BiH


Stanko Primorac
Stanko Primorac
Iako se o nenamjenskom trošenju novca i zloupotrebama položaja i ranije govorilo na sjednicama Federalnog parlamenta, istup Stanka Primorca, dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma i člana Hrvatske stranke prava (HSP), mnogi će zapamtiti.

Gotovo desetominutni ekspoze, kako je kazao, o kriminalnoj hobotnici HDZ-a BiH, obilježio je posljednju sjednicu Zastupničkog doma, koju su uz proteste ispratili predstavnici dva HDZ-a.

U razgovoru za RSE Primorac kaže kako je javno progovorio da bi animirao Tužilaštvo koje ne radi svoj posao, dok se istovremeno osobama koje prijavljuju slučajeve korupcije i kriminala prijeti i smrću.

Navodi primjer bivše uprave Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, u potpunosti sastavljene od članova HDZ-a, koja je za zgradu koja ne postoji izdvojila oko 850.000 eura.
Stanko Primorac, dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma: Tvrtka nije privatizirala u skladu sa zakonom ni hotel ni to zemljište. Obmanuli su Vladu, prodali su zemljište na kojem se ne može graditi zgrada Vlade.

Zanimljiv je i slučaj Federalne vlade u prošlom sazivu koja je dala oko dva miliona eura za zemljište na kojem nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi.

„Zemljište koje je kupila Vlada Federacije, kojeg je platio bivši ministar finansija, dakle potpisao nalog za plaćanje gospodin Bevanda, radi se o zemljištu koje je vlasništvo neke tvrtke, čiji je direktor ili vlasnik visoki dužnosnik HDZ-a, gospodin Ante Vidačak. Dakle, radi se o tome da je zemljište jednostavno nemoguće uknjižiti na Vladu. Tvrtka nije privatizirala u skladu sa zakonom ni hotel ni to zemljište. Obmanuli su Vladu, prodali su zemljište na kojem se ne može graditi zgrada Vlade. Ista situacija, ili slična, je kad je u pitanju Elektroprivreda – isto tako kupovina zgrade i zemljišta na rudniku Mostaru, za iznos od milion i sedamsto. Tamo niti ima zgrade niti je ikad bilo“, tvrdi Primorac.

Jedan od najočitijih kršenja Zakona o javnim nabavkama spominje se u slučaju Cesta Federacije što je takođe dio revizorskog izvještaja, dodaje Primorac.

„Tamo je najzanimljviji okvirni sporazum sa tvrtkom koja je sklopila ugovor s Cestama Federacije, zamislite – na pet godina, a iznos tog ugovora je basnoslovna cifra 144,000.000 maraka za održavanje cesta. Nigdje u zakonu se ne može pronaći takva zakonska odredba koja bi dozvolila nekome da potpiše ugovor na pet godina“, navodi on.

Presedan ili ustaljena praksa

Iako će krivične prijave obuhvatiti i ministre iz ostalih stranaka, najviše prijava koje Primorac priprema za nadležno Tužilaštvo, odnose se na članove HDZ-a BiH.

„To je dužan po zakonu i Ustavu prijaviti pravosudnim institucijama. Prvenstveno smatram da institucije države trebaju raditi, tužiteljstva i sudovi. Ja ne mogu tvrditi da ga ima, da ga nema – pretpostavljam da ga nema – jer očigledno je da su te iste stranke na temelju političkih ucjena preuzele kontrolu“, kaže Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH i zastupnik u Federalnom parlamentu.

Jedan od direktora u
Ilustracija
Ilustracija
koji je nedavno preuzeo tu dužnost potvrdio je za naš radio kako ipak postoje odredena finansijaka neslaganja u poslovanju ovog preduzeća, odnosno kako se ipak kupio nepostojeći objekat. Zbog stalnih prijetnji kojima su izloženi novi članovi uprave, želio je ostati anoniman.

„To je bilo neko skladište. To je kupljeno, skladišni prostor. Onda je to porušeno i sada je to ledina“, kaže i navodi kako je to koštalo 1,700.000 konvertibilnih maraka.

Elektroprivreda HZHB samo je jedno od preduzeća obuhvaćeno revizorskim izvještajem u kojem su otkrivene kriminalne radnje. Ono što zabrinjava, kaže Stanko Primorac, činjenica je da je od njegovog javnog istupa prošlo nekoliko dana, a da se niko iz Tužilaštva ali ni iz FUP-a nije oglasio.

Za Primorca je sporna i uloga revizora koji nisu upozorili na kriminalne aktivnosti.

„Nadležnost je Ureda za reviziju da utvrdi stanje kod klijenta kojeg revidira, i to napiše u izvještaju. Postavljamo na web stranicu sve naše izvještaje, znači – dostupni su svima, pa i istražnim organima. Jel' tako?“, na sve odgovara Zineta Redžepagić, glasnogovornica Ureda za reviziju Federacije BiH:

Iz Tužilaštva BiH ostali smo uskraćeni za odgovor o eventualanim istragama o nezakonitostima koje se pominju i kroz revizorske izvještaje.

Za Ivanu Korajlić iz Transparency Internationala ovakvo ponašanje ne iznenađuje.

„U svakom slučaju ne možemo govoriti o presedanu, s obzirom da je kod nas postala ustaljena praksa da i na medijske napise i na različite izjave koje su potkrijepljene dokazima, pa čak i na revizorske izvještaje, Tužilaštvo jednostavno ne reaguje. Uglavnom, kada se raspitate o pojedinim slučajevima, iz Tužilaštva dobijate odgovor da niko zvanično nije podnio krivičnu prijavu i da zbog toga oni ništa nisu ni poduzeli, iako sami imaju nadležnost da pokreću istrage po službenoj dužnosti“, kaže Korajlić.

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Stanko Primorac najavio je podnošenje kaznene prijave protiv najmanje dvadeset osoba u narednih deset dana.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG