Dostupni linkovi

Zatvor Bagram u rukama vlasti Avganistana


Avganistanski zvaničnici podižu zastavu svoje zemlje u toku primopredaje zatvora Bagram od snaga SAD
Avganistanski zvaničnici podižu zastavu svoje zemlje u toku primopredaje zatvora Bagram od snaga SAD
Američki zvaničnici predali su u ponedeljak avganistanskim vlastima formalnu kontrolu nad zatvorom Bagram u kojem se nalazi više hiljada talibana i osumnjičenih za terorizam.

Ipak, nisu prevladane sve nesuglasice između avganistanskih i američkih vlasti, jer Vašington želi da zadrži kontrolu nad delom zatvorenika. U međuvremenu, talibani ističu da ne žele da pregovaraju sa predsednikom Karzaijom, ali da su spremni da se odreknu veze sa Al-kaidom, kao deo sveobuhvatnog mirovnog sporazuma.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai pozdravio je predaju kontrole nad jedinim velikim zatvorom u toj zemlji kojim su upravljale SAD, smatrajući da to predstavlja pobedu za avganistanski suverenitet.

Ceremonija je održana u zatvoru, koji se nalazi pored američkog aerodroma u Bagramu, 40 kilometara severno od Kabula.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Avganistana Enajatulah Nazari je kazao da je ponosan zbog ove primopredaje.

"Naše snage bezbednosti su dobro obučene i srećni smo što su demonstrirale da mogu da preuzmu odgovornost čuvanja zatvorenika”.

"Prebacili smo više od 3 hiljade avganistanskih pritvorenika u vaš zatvor relativno brzo i osigurali da se oni, koji ugrožavaju partnerstvo Avganistana i međunarodnih snaga, ne vrate na bojno polje”, kazao je američki pukovnik Robert Taradaš (Taradash), odlazeći upravnik zatvora.

SAD su već predale Avganistanu kontrolu nad većinom od više od 3.000 zatvorenika pre 9. marta, kada je potpisan sporazum o prenosu uprave.

Vašington je nedavno suspendovao transfer novih zatvorenika, verovatno zbog neslaganja s Kabulom, koji dovodi u pitanje dugotrajno pritvaranje osumnjičenih bez podizanja optužnice. Do sada su SAD predale 3.082 zatvorenika, a posle dogovora iz marta i dalje traje proces predaje 600 zatvorenika.

Zatvorenici u Bagramu
Zatvorenici u Bagramu
Zvanični Vašington insistira da zadrži kontrolu nad 50 neavganistanskih zatvorenika na koje se ne odnosi sporazum, a koji će biti smešteni u malom delu zatvora kojim će
upravljati Amerikanci. Veruje se da među njima ima Pakistanaca i drugih stranaca uhvaćenih u Avganistanu ili prebačenih u Bagram iz drugih zemalja. Postavlja se i pitanje nadležnosti nad nekoliko stotina lica koja su zatvorena nakon potpisivanja sporazuma u martu.

SAD navodno strahuju da će avganistanske vlasti jednostavno pustiti neke zatvorenike.

U razgovorima predsednika Karzaia i američkih zvaničnika u subotu ovo pitanje nije rešeno.

Portparol NATO-a Džejmi Grejbil (Jamie Graybeal) je kazao da je “99 procenata” zatvorenika koji su zarobljeni pre martovskog sporazuma, predato avganistanskim vlastima. On je dodao da SAD zadržavaju pravo da pritvaraju i drže pod svojom kontrolom pobunjenike zarobljene na ratištu.

Američki savetnici će i dalje raditi u zatvoru, a američke snage će zadržati kontrolu nad stranim zatvorenicima do 9. marta 2013. godine, kazao je Grejbil.

Bagram je često izazivao kontroverze i često je opisivan kao “avganistanski Gvantanamo” jer su američke snage optuživane za maltretiranja, držanja unedogled i ubistva zatvorenika.

U aprilu 2010. godine britanski Bi-Bi-Si je objavio izveštaj da su zatvorenici bili mučeni na tajnoj lokaciji u Bagramu. Američka komanda je odbacila tvrdnje o postojanju tajnog zatvora.

U januaru ove godine, avganistanski istražioci su optužili američke snage zbog maltretiranja zatvorenika, navodeći da su oni mučeni i držani bez dokaza.

Bagram
Bagram
Sledećeg meseca grupa američkih vojnika je iznela i spalila više stotina Kurana i drugog verskog materijala iz zatvorske bibiloteke. Događaj je izazvao seriju antiameričkih protesta širom Avganistana, u kojima je poginulo šest američkih vojnika. Američki istražioci su zaključili da nije postojala namera da se omalovaži islam.

SAD i njihovi saveznici postepeno povlače svoje vojnike iz Avganistana i očekuje se da će odgovornost za bezbednost u zemlji avganistanske snage u potpunosti preuzeti do kraja 2014. godine.

Do primopredaje kontrole u Bagramu dolazi u trenutku kada je sve više indicija da su Talibani spremni da prihvate primirje ili politički sporazum kojim se omogućava ostanak američkih trupa do 2014. godine. U brifing materijalu Ujedinjenog kraljevskog instituta iz Londona (Royal United Services Institute) se nalaze i intervjui sa četiri visoka zvaničnika Talibana, koji ističu da ne žele da pregovaraju sa predsednikom Avganistana Karzaijom, ali da su spremni da se odreknu veze sa Al-kaidom, kao deo sveobuhvatnog mirovnog sporazuma.
XS
SM
MD
LG