Dostupni linkovi

Preminuo Dik Marti, autor izveštaja Saveta Evrope o navodnim zločinima OVK


Dik Marti u govoru u Savetu Evrope, Strazbur 6. oktobar 2011.
Dik Marti u govoru u Savetu Evrope, Strazbur 6. oktobar 2011.

Bivši švajcarski senator Dik Marti (Dock Marty), koji je bio autor izveštaja za Savet Evrope u kojem je osudio navodne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), uključujući "trgovinu ljudskim organima", preminuo je u 79. godini, saopštila je njegova stranka Slobodna demokratska partija (FDP).

Martijeve navode u izveštaju za Savet Evrope 2010. istražio je američki tužilac Klint Vilijamson (Clint Williamson), koji je u julu 2014. objavio da nalazi njegovog tima ne uključuju dokaze o trgovini organima, već o drugim ratnim zločinima.

To je 2015. dovelo do formiranja kosovskih Specijalizovanih veća za istragu navodnih zločina pripadnika OVK protiv etničkih manjina i političkih rivala, navodno počinjenih između januara 1998. i decembra 2000. godine.

U Specijalizovanim većima u Hagu, poznatim kao Specijalni sud, već je pokrenut proces protiv nekih bivših lidera OVK, uključujući: Hašima Tačija (Hashim Thaci), Kadrija Veseljija (Kadri Veseli), Redžepa Selima (Rexhep Selim) i Jakupa Krasnićija (Jakup Krasniq).

Skupština Albanije je 21. jula prošle godine jednoglasno, sa 125 glasova poslanika, izglasala rezoluciju kojom se odbijaju optužbe za trgovinu ljudskim organima tokom rata na Kosovu, navodi se u izveštaju Saveta Evrope.

Na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u oktobru 2022. premijer Albanije Edi Rama tražio je "odbacivanje optužbi protiv Kosova i prihvatanje zahteva Albanije za naknadni izveštaj u odnosu na izveštaj Dika Martija".

Istraživao i delovanje CIA

Van granica Švajcarske Marti je postao poznat 2006. godine, kada je kao izvestilac Saveta Evrope sačinio izveštaj o mreži tajnih zatvora u kojima je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) ispitivala radikalne islamiste u okviru borbe protiv terorizma, navodi agencija Beta.

Marti je u izveštaju naveo da je CIA imala podršku 14 zemalja, uključujući Švajcarsku, koje su bile aktivno ili pasivno uključene u pritvaranje ili prebacivanje tih osoba, koje su kasnije bile mučene.

Marti je rođen u južnom švajcarskom kantonu Tićino, gde je bio zamenik javnog tužioca, a potom i javni tužilac od 1975. do 1989. godine. Član kantonalne vlade Tićina bio je od 1989. do 1995. godine.

Senator je bio od 1995. do 2011. godine, kao predstavnik Radikalne stranke, koja pripada desnom centru. Pokrenuo je inicijative za dekriminalizaciju abortusa i za uspostavljanje nezavisnog saveznog tužioca.

U Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope izabran je 1999. godine i predsedavao je Odboru za pravna pitanja i ljudska prava od 2005. do 2008. godine.

XS
SM
MD
LG