Dostupni linkovi

Prikupljanje potpisa za predsjedničke izbore


Prikupljanje potpisa za kandidaturu Zorana Milanovića
Prikupljanje potpisa za kandidaturu Zorana Milanovića

Prema trenutačnom raspoloženju hrvatskih građana, na predsjedničkim izborima 22. prosinca najžešće bi trebalo biti između troje budućih kandidata - aktualne predsjednice i kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović, bivšeg premijera i kandidata lijevog centra Zorana Milanovića i kandidata desnice pjevača Miroslava Škore.

To je pokazalo istraživanje koje za Hrvatsku radio-televiziju (HRT) provodi agencija Promocija plus, a koje obuhvaća 1.400 ispitanika, prema načelu - cijela Hrvatska jedna izborna jedinica.

Potencijalni kandidati započeli su prikupljati potrebnih 10.000 potpisa građana.

Grabar Kitarović: Bolje plaće, demokracija

"Dajte potpis optimizmu, a ne da se vraćamo u stara vremena recesije i pesimizma, niti da podržavamo eksperimente nekoga tko ne zna ništa o državi", kazala je aktualna predsjednica komentirajući Milanovića i Škoru, a ona sama kaže da kaže da ima program koji garantira pobjedu.

"Program je usmjeren na bolje plaće u Hrvatskoj, bolja radna mjesta, na naše starije sugrađane kojima treba posvetiti malo više pozornosti, razvoj demokracije, borbu protiv korupcije", najavila je, među ostalim, Kolinda Grabar Kitarović.

Aktualna predsjednica obećava boljitak u svemu
Aktualna predsjednica obećava boljitak u svemu

Škoro: Referendum i izaslanik za BiH

Škoro čini se ne odustaje od najave da će na referendumu, ako pobijedi na izborima, ojačati funkciju predsjednika i unijeti druge promjene:

"Pozivam građane da kroz potpise daju meni podršku i da na neki način stvorimo jedan mali referendum koji ćemo – ako bog da – provesti i kada osvojimo vlast", najavljuje Škoro.

Najavio je da je među prvim stvarima koje će napraviti ako bude izabran, da imenuje posebnog savjetnika za Bosnu i Hercegovinu, i kazao da hrvatski narod u BiH - nije suveren.

Škoro najavljuje da će imenovati posebnog izaslanika za BiH
Škoro najavljuje da će imenovati posebnog izaslanika za BiH

Milanović: Ni novac, ni referendumi

Zoran Milanović najavljuje što će on raditi, bude li izabran:

"Ne mogu raspisivati referendume, ne mogu ljudima dijeliti novac. Upozoravam birače da ne nasjedaju na trikove koje slušaju od mnogih kandidata. Predsjednik ne upravlja novcem, to radi premijer", upozorio je Milanović u Puli.

Poručio je i kako će njegova politika prema Srbiji, ako postane predsjednik, "biti korektna, upravo onakva kakva nije srbijanska prema nama. Nemam predrasude. Susjedu treba pomoći u vlastitom interesu, prije svega", kazao je Milanović.

A što kažu još neki?

Tu je i Dario Juričan, koji nije uspio promijeniti ime u Milan Bandić, kako se zove aktualni zagrebački gradonačelnik, ali koji za Radio Slobodna Evropa najavljuje da se u kampanji i dalje misli zalagati za – više korupcije.

"Ljudi dođu tu i oduševe se.. Jedino što nas zabrinjava da dolaze tu i traže malo veće iznose novaca. A ja im kažem – to vam je na onom štandu preko, gdje je HDZ", opisuje Juričan.

Moto Daria Juričana je - 'Korupcija svima'
Moto Daria Juričana je - 'Korupcija svima'

Aktualni štrajk prosvjetara podržavaju Milanović, Škoro, ali i kandidatkinja krajnje ljevice Katarina Peović, koja tvrdi da će štrajk – uspjeti.

"Zato što su svi solidarni, zato što su svi jedinstveni, zato što nije uspjelo huškanje medija i vladajućih da se radnici međusobno sukobe", kazala je za RSE Katarina Peović.

Klarić: Lista želja

O naglascima u kampanji Jasmin Klarić s portala telegram.hr ovako komentira kandidature:

"Imamo listu želja što bi predsjednici htjeli raditi, a za to sada nemaju ovlasti. na tome inzistiraju uglavnom ovi antiestablišmentski kandidati s desnice Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić. Imamo predsjednicu koja zapravo vrti svoju staru poruku, samo je drugačije uobličuje, da će Hrvatska biti zemlja sreće, meda i veselja ako ona dobije još pet godina mandata. I imamo Milanovića koji svima, pa ponekad i svojim igračima pa i sebi samom, lupa dosta brutalnu kontru", kaže Klarić.

Osim njih, kandidaturu su najavili i Dejan Kovač, Ivan Rude, Ante Simonić, Dalija Orešković, Ava Karabatić, Ivan Pernar, Tomislav Panenić iVlaho Orepić.

Ako nijedan kandidat za predsjednika države Republike Hrvatske ne dobije u prvom krugu 22. prosinca većinu glasova svih birača koji su glasovali, 5. siječnja održava se drugi krug izbora u kojem sudjeluje dvoje/dva kandidata koji su u prvom krugu dobili najviše glasova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG