Dostupni linkovi

Prijetnje i uvrede uoči Parade ponosa u Podgorici


Snimak fejsbuk stranice sa uvredljivim sadržajem
Snimak fejsbuk stranice sa uvredljivim sadržajem
Nakon najave da će u Podgorici 31. maja biti održan skup seksualnih manjina, uslijedile su i prve prijetnje bezbjednosti učesnicima Parade ponosa, za sada kroz uglavnom internet forume i Fejsbuk.

Pozivi na linč, uz pogrdne izraze i najprimitivnije uvrede osvanule su na fejsbuk stranicama nakon što je nevladina organizacija Forum progres najavila održavanje Parade ponosa.

Homofobne poruke su se najprije pojavile na fejsbuk stranici Podgoričke legende za koju anonimni autor tvrdi da je zabavno edukativnog karaktera, ali su poruke mržnje skinute sa stranice nakon što je objavljen njihov sadržaj u dnevnom listu Vijesti.

Na fejsbuk stranici Uličnim protestima protiv mafije grupe koja se zalaže za promjenu vlasti se takođe mogu naći poruke protivljenja održavanju parade uz uvredljive poruke upućene seksualnim manjinama. Uz to je otvorena nova Fejsbuk stranica pod nazivom Stop održavanju pederske parade u Crnoj Gori na kojoj se pominje klanje, pajseri, organizovan dolazak u Podgoricu i slično.

Za sada ni jedna organizacija ili pojedinac nijesu preuzeli odgovornost za izrečene prijetnje, već se uglavnom radi o anonimnim organizatorima koji uglavnom ponavljaju poruke koje su se mogle čuti u regionu od strane nacionalističkih i profašističkih organizacija koje su pratile tamošnje organizovanje manifestacije seksualnih manjina.

Komentarišući navedene prijetnje i govor mržnje, predstavnica koalicije zajedno za LGBT prava koju čini preko dvadeset nevladinih organizacija Ivana Vujović kaže da takve poruke zabrinjavaju.

"Naravno da zabrinjava svaki iskaz mržnje i neprijateljskog stava prema jednoj osobi ili grupi samo zato što je ta osoba ili ta grupa ljudi na neki način različiti od većine i naravno da je potreban odgovor države, posebno kada se osjeća da postoji udruživanje onih koji imaju potrebu da svoju mržnju iskažu na nasilan način. Ono što smo mogli da pročitamo na Fejsbuk grupama i što i dalje možemo da čitamo, s vremena na vrijeme na raznim forumima jeste govor mržnje i jeste vid verbalnog nasilja.. To jeste nešto protiv čega i kao društvo i država treba da se izborimo. Koalicija Zajedno za LGBT prava podržava najavljeno održavanje Parade ponosa u Podgorici, koja je organizacija LGBT forum Progres zakazala za 31. maj. Kao koalicija zahtjevamo od državnih organa da daju otvorenu podršku uspješnoj i mirnoj realizaciji ovog značajnog događaja", kazala je Vujović.

Jednaka prava i dostojanstven život

Svi državni organi su obavezni da sprovedu ustavne odredbe o slobodi okupljanja i izražavanja za sve djelove društva, kaže Ivana Vujović.
Vujović: Sloboda okupljanja, udruživanje i izražavanje su osnovne ljudske slobode koje lezbejke, gejevi, biseksualci i transrodne osobe u Crnoj Gori nijesu bili u mogućnosti da koriste kroz istoriju.

"Sloboda okupljanja, udruživanje i izražavanje su osnovne ljudske slobode koje lezbejke, gejevi, biseksualci i transrodne osobe u Crnoj Gori nijesu bili u mogućnosti da koriste kroz istoriju sve do današnjih dana. Trenutak u kojem će se LGBT osobe okupiti zajedno sa prijateljima, prijateljicama, saveznicima i saveznicama i slobodno izraziti svoju različitost na ulicama Podgorice i zahtijevati jednaka prava i dostojanstven život kakav imaju ostali crnogorski građani i građanke je trenutak koji obavezuje sve državne institucije a pogotovo Upravu policije i Vladu Crne Gore da učine sve što je u njihovoj moći da obezbijede sigurnost svim učesnicima i učesnicama povorke ponosa", rekla je ona.

Navedenim prijetnjama je prethodila podrška premijera Igora Lukšića održavanju Parade ponosa koji je rekao da je jako važno razumjeti da se u nekom trenutku mora preći crta i pokazati da smo kao društvo spremni da prihvatimo različitosti.

Istovremeno njegov ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša u čijem je resoru i briga o seksualnim manjinama, je odbio da podrži održavanje parade jer procjenjuje da bi se ponovile scene nasilja iz Beograda. Takode Dinoša je ranije konstatovao da u Crnoj Gori niko nije ugrožen pa ni seksualne manjine.

On je ranije kazao da se ne plaši sankcija Brisela zbog svojih stavova, jer smatra da dobronamjerni.

Ovi stavovi su u oštroj koliziji sa stavom crnogorskog ombudsmana Šućka Bakovića koji je konstatovao više puta da se pripadnici LGBT populacije u Crnoj Gori kontinuirano suočavaju sa brojnim predrasudama i diskriminacijom, što se ogleda u skrivanju svoje seksualne orjentacije u obrazovnim institucijama, kod poslodavaca, porodice i okoline radi sopstvene bezbjednosti.
XS
SM
MD
LG