Dostupni linkovi

Prijetnja smrću LGBT aktivisti u Crnoj Gori


Parada ponosa Montenegro Prajd, 16.oktobar 2021. Podgorica, Crna Gora
Parada ponosa Montenegro Prajd, 16.oktobar 2021. Podgorica, Crna Gora

Jedan od vodećih aktivista za LGBT prava u Crnoj Gori Danijel Kalezić rekao je da je dobio direktnu prijetnju smrću putem društvene mreže Instagram.

Navodi da je ta osoba uz objavu njegovog stava povodom napada na "LGBT Drop in centar" napisala pretnje i uvrede uz poruku- "I ti si na spisku!".

Prethodno je nevladina organizacija "Queer Montenegro" objavila da su 22. jula napadnute prostorije "LGBTIQ Drop in centra" u Podgorici.

Iz te organizacije navode da su napadači na vratima centra ispisali uvrede i prekrižili naziv Gej strejt saveza "Gass", kao i da su nacrtali nacistički kukasti krst.

"LGBTIQ drop in centar" je mjesto okupljanja te zajednice od 2011. godine.

Na taj napad reagovala je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa koja je pozvala nadležne da obezbijede efikasnu istragu i gonjenje počinilaca napada.

“Pozdravljamo osude od strane crnogorskih političkih lidera. Homofobiji i rodno zasnovanom naslilju nema mjesta u zemlji kandidatkinji za članstvo u EU”, navela je Popa na Tviteru.

Napad na njihove prostorije je osudio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović navodeći da zemlja koja je značajno iskoračila u pogledu poštovanja različitosti ne smije dozvoliti primitivizam, jednoumlje i mržnju.

"Jedino djelotvoran sistem, koji podrazumijeva odsustvo svakog vida promocije i tolerisanja homofobije u svim njenim pojavnim manifestacijama, može stati na kraj ovakvim incidentima", saopštio je Đukanović na Tviteru.

I premijer Dritan Abazović je osudio napad na prostorije "LGBTIQ Drop in centra" u Podgorici.

"Potrebno je da svi činioci društva ulože dodatan napor u promociji univerzalnih vrijednosti i sloboda. Stop homofobiji", napisao je Abazović na Telegramu.

Kalezić navodi je prijetnju smrću prijavio podgoričkoj policiji.

On je pozvao tužilaštvo da adekvatno kvalifikuje krivično djelo počinjeno iz mržnje, a javnost da se suzdrži od govora mržnje, nasilja i diskriminacije prema LGBTIQ osobama.

"Crna Gora mora biti slobodno i bezbjedno društvo za sve svoje građanke i građane", poručio je Kalezić.

Ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović je povodom prijetnji Kaleziću, kao i napada na LGBT drop in cenar, saopštio da najoštrije osuđujem svaki govor mržnje, netrpeljivosti i nepoštovanja ljudskih prava i sloboda.

"Pozivam sve nadležne institucije da identifikuju i procesuiraju počinioce, a građanke i građane na toleranciju i poštovanje različitosti", saopštio je Vuksanović.

Nevladine organizacije (NVO) su najoštrije osudile prijetnje Kaleziću i pozvale na hitnu reakciju nadležnih institucija.

Iz NVO Juventas su ocijenili da je govor mržnje, ugrožavanje bezbjednosti i verbalno nasilje usmjereno ka LGBT osobama u porastu.

Smatraju da je tome doprinijela društvena nestabilnost, pad povjerenja u institucije, izostanak adekvatne društvene reakcije za javno izgovorenu homofobiju i mizoginiju, te tolerancija na fašizam.

Crnogorska LGBTIQ asocijacija Kvir Montenegro je saopštila da nije riječ o izolovanom slučaju, te da nekažnjavanje napada na LGBTIQ osobe dovodi do stvaranja atmosfere koja ohrabruje eskalaciju nasilja nad njihovim pripadnicima i aktivistima.

Iako je crnogorska legislativa u ovoj oblasti usklađena sa pravnom tekovinom Evropske unije, dosadašnja praksa je pokazala da institucije sistema nijesu spremne da počinioce zločina iz mržnje adekvatno procesuiraju, navode iz asocijacije Kvir Montenegro.

Policija se za sada nije oglašavala ovim povodom.

XS
SM
MD
LG