Dostupni linkovi

Policijska zaštita Saši Magazinoviću zbog prijetnji nakon podrške članstvu Kosova u Vijeću Evrope


Nakon što je podržao članstvo Kosova u Vijeću Evrope, Saša Magazinović je dobio prijetnje zbog kojih je pod policijskom zaštitom. (Fotografija iz maja 2023.)
Nakon što je podržao članstvo Kosova u Vijeću Evrope, Saša Magazinović je dobio prijetnje zbog kojih je pod policijskom zaštitom. (Fotografija iz maja 2023.)

Saši Magazinoviću, zastupniku u Parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH) dodijeljena je policijska zaštita, nakon što je primio prijetnje zbog glasanja za prijem Kosova u Vijeće Evrope, potvrdio je ovu informaciju za Radio Slobodna Evropa (RSE) u utorak, 23. aprila.

Prijetnje po život su mu upućene putem društvenih mreža, a dio poruka i komentara Magazinović je objavio na mreži X.

Magazinović (Socijaldemokratska partija BiH) je 16. aprila, kao predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope podržao prijem Kosova, kao i bosanskohercegovačka parlamentarka, Sabina Čudić (Naša stranka).

Članovi delegacije iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Branislav Borenović (Partija demokratskog progresa) i Snježana Novaković Bursać (Savez nezavisnih docijaldemokrata) glasali su protiv.

Bosna i Hercegovina ne priznaje nezavisnost Kosova, zbog protivljenja političkih predstavnika u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Zbog glasanja bh. delegacije članica Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željka Cvijanović zatražila je održavanje vanredne sjednice u utorak, 23. aprila na kojoj će se raspravljati o stavu Kolektivnog šefa države u vezi s apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće Evrope.

Poslanici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope usvojili su 16. aprila dvotrećinskom većinom izvještaj grčke poslanice Dore Bakoyannis, kojim se Komitetu ministara Vijeća Evrope preporučuje da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo u toj organizaciji, posvećenoj ljudskim pravima i razvojem demokratije.

Za izvještaj je glasao 131 poslanik od 171 prisutnog. Protiv je bilo 29, dok je 11 bilo uzdržano.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope uputiće prijedlog za prijem Komitetu ministara vanjskih poslova, koji donosi konačnu odluku i to dvotrećinskom većinom ministara.

Sastanak Komiteta ministara trebalo bi da bude održan 16. i 17. maja u Strazburu.

XS
SM
MD
LG