Dostupni linkovi

Uoči Dana bijelih traka, u Prijedoru obilježena '30. godišnjica odbrane'


U Prijediru obilježena 30 godišnjica odbrane grada Prijedora, 30. maj 2022
U Prijediru obilježena 30 godišnjica odbrane grada Prijedora, 30. maj 2022

Uoči obilježavanja Dana bijelih traka, u Prijedoru je u ponedjeljak održan program povodom "30. godišnjice odbrane" tog grada na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Brojne delegacije su položile vijence kod spomenika "Za krst časni", te upalile svijeće u spomen-sobi "Kameni cvijet". Kako je rečeno tokom obilježavanja, time je odata počast "srpskim vojnicima i policajcima" koji su poginuli i ranjeni na današnji dan tokom ratne 1992. godine.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor kazao je da se Gradska uprava uključila u organizaciju ovog događaja, uz Organizaciju porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila,

"Poštujući sve žrtve jednako, želimo naglasiti, da je naš grad tada napadnut, da Srbi nisu nikoga napali, već su branili svoje kuće", kazao je Javor.

Obilježavanje je održano uoči Dana bijelih traka koji će u Prijedoru biti obilježen u utorak 31. maja. Riječ je o simboličnoj protestnoj šetnji u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada je krizni štab Prijedora, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom (SDS), izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na domovima.

Istom naredbom Bošnjaci i Hrvati su na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

U zločinima koji su uslijedili u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece. Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Za zločine počinjene u logorima na području Prijedora, u Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri, nakon što je njihov predmet iz Haškog Tribunala prebačen na Sud BiH.

Policijska uprava Prijedor dobila je ranije zvaničan zahtjev za održavanje javne proslave rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika beogradske televizije Pink Željka Mitrovića 31. maja, na dan kada se u tom gradu obilježava sjećanje na ubijene u proteklom ratu.

Iz Policijske uprave Prijedor ranije je potvrđeno da su dobili zahtjev za organizovanje javne proslave od Omladinske organizacije "Princip" iz Prijedora.

Ni Orban ni Mitrović nemaju nikakve veze sa Prijedorom.

Skup proslave rođendana Orbana i Mitrovića, kako se navodi u prijavi, trebao bi biti održan na glavnom prijedorskom šetalištu, od 10 do 14 sati. Procjenjuje se da će biti prisutno oko 1.500 građana.

XS
SM
MD
LG