Dostupni linkovi

SAD osudile ograničenje mirnog okupljanja u Prijedoru


Komemoracija civilnih žrtava rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine u Prijedoru, 31. maja 2022.

Sjedinjene Američke Države oštro osuđuju ograničenje mirnoga godišnjeg okupljanja koje je posvećeno komemoraciji civilnih žrtava rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine, saopćeno je 31. maja iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini

"Vlasti Prijedora i Republike Srpske imaju institucionalnu odgovornost za promicanje tolerancije i poštovanja prema žrtvama", saopćeno je iz američke ambasade u BiH.

Dodali su da se "ograničavanjem da žrtve obilježavaju svoje stradanje narušava međusobno povjerenje i potkopava izglede za pomirenje, koje je neophodno kako bi se osigurala mirna i prosperitetna budućnost za sve građane BiH".

"Sjedinjene Države nastavljaju pozivati vlasti BiH na svim nivoima da promoviraju prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o ratu 1992. – 1995., odaju počast svim civilnim žrtvama, pomognu preživjelima i traže pravdu", naveli su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Na centralnom trgu u Prijedoru obilježen je Dan bijelih traka, u znak sjećanja na žrtve, civile nesrpske nacionalnosti, ubijene u gradu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Građani su se okupili na Trgu majora Zorana Karlice, nakon što je Policijska uprava Prijedor dan ranije zabranila šetnju kroz grad.


Ovo je prvi put da je šetnja zabranjena nakon devet godina obilježavanja Dana u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti, koji su 1992. u Prijedoru morali istaknuti bijele trake na nadlaktici ili bijela platna na svojim domovima.

U zločinima koji su uslijedili u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece. Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Oranje krvavih drumova
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:12 0:00

Na skupu u Prijedoru na kojem je trebala biti organizirana proslava rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika Televizije Pink iz Srbije Željka Mitrovića, kao i pet godina od inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, niko se nije pojavio.

U saopćenju policije se navodi da su bila najavljena tri javna skupa na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru.

Od 8 do 9 sati ujutro bio je zakazan skup povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv duhanskog dima, nakon čega su bili zakazani skupovi proslava rođendana i Dan bijelih traka.

XS
SM
MD
LG