Dostupni linkovi

Narodna skupština RS usvojila Zakon o referendumu


Skupština RS
Skupština RS
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u srijedu uveče Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, sa 46 glasova "za", 16 protiv i šest uzdržanih.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić ocjenio je da se radi o zakonu koji je upotpunosti u skladu sa entitetskim Ustavom i sa dejtonskim uređenjem BiH:

„Mislim da smo usvajanjem ovog zakona dobili kvalitetnu pravnu bazu da na osnovu njega, u momentu kada stupi na snagu, Narodna skupština bilo u tom trenutku, bilo u kom drugom, može da organizuje i da pozove građane RS na referendum.“

Komentarišući napuštanje sjednice tokom rasprave o Zakonu bošnjačkih poslanika iz Stranke demokratske akcije, Stranke za BiH i Socijeldemokratske partije BiH, Radojičić je rekao da za ovakav potez nije bilo razloga:


„Mislim da u Ustavu nemaju uporište za svoj stav koji je ustvari suštinsko protivljenje bilo kakvom zakonu o referendumu. Pravi stav ovih partija čućemo u Vijeću naroda, jer upravo ove tri stranke koje su napustile sjednicu Narodne skupštine – SDA, Stranka za BiH i SDP, čine Klub Bošnjaka u Vijeću naroda.“

O glasanju protiv opozicionih stranka SDS-a, PDP-a i Srpske radikalne stranke, Radojičić je rekao:

„Ja to jedino mogu tumačiti kao protivljenje Zakonu o referendumu. Suštinskih primjedbi na ovaj zakon nije bilo. Njihove primjedbe odnosile su se na definisanje referendumskog pitanja.“

Predizborna kampanja SNSD-a


"Nažalost, dobili smo jedan zakon koji po našem mišljenju nije u skladu sa Ustavom BiH", izjavio je član Stranke demokratske akcije i potpredsjednik Narodne skupštine Ševket Hafizović.

„Ostaje da institucije u okviru entiteta, odnosno Klub Bošnjaka u Vijeću naroda odradi svoje u skladu sa ovlaštenjima. Ukoliko eventualno ne reaguje onaj koji bi trebao, a to je visoki predstavnik“,
rekao je Hafizović.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da je usvajanje novog zakona o referendumu bilo bespotrebno trošenje vremena i novca poreskih obveznika:

„Da RS ima Zakon o referendumu, da ima ustavne odredbe i da je ovo klasična predizborna kampanja SNSD-a i ovo je njihov pokušaj da skrenu pažnju sa ozbiljnih ekonomskih tema."

Činjenica da se ovim zakonom propisuje da referendum nije obavezujući pokazuje da se ovdje radi samo o farsi, ocjenio je usvajanje zakona poslanik Srpske radikalne stranke Milanko Mihailica:

„Ovaj zakon je pokazao u suštini da im je izgleda bio da stave bolji Zakon o referendumu iz '93. godine van snage, jer je onaj zakon predviđao između ostalog da su vlasti obavezne da poštuju volju naroda."

Da bi zakon stupio na snagu on mora proći proceduru i u Vijeću naroda RS. Kako je klub delegata bošnjačkog naroda već najavio da će pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa njegovu, ocjenu će na kraju vjerovatno morati dati Ustavni sud RS.

Pročitajte i ovo:
Vlada RS usvojila Prijedlog zakona o referendumu
Kukan: Dodikova odluka opasna, nema odvajanja RS

Ambasada SAD o referendumu

Saopštenje Ambasade SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH saopštila je kako smatra provokativnim svaki referendum koji prijeti stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i svako pitanje koje bi osporavalo strukture Dejtonskog sporazuma, uključujući ovlaštenja i odluke visokog predstavnika.

Iz Američke ambasade u Sarajevu je poručeno da savjetuju „oprez pri svakom razgovoru o referendumu“, te da, iako referendum može biti legitimno sredstvo u odgovarajućim okolnostima, isti može biti kontraproduktivan ili čak provokativan kada se koristi za ostvarivanje uskih političkih ciljeva.
XS
SM
MD
LG