Dostupni linkovi

Prijave za stambeno zbrinjavanje do 7. svibnja


Sa predstavljanja Regionalnog programa u Zagrebu, 13. ožujak 2013.
Sa predstavljanja Regionalnog programa u Zagrebu, 13. ožujak 2013.
U Zagrebu je predstavljen Regionalni program stambenog zbrinjavanja, projekt zemalja regije i međunarodne zajednice da se osigura trajno stambeno rješenje za 27.000 najranjivijih obitelji u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Rok za prijave otvoren je do 7. svibnja.

Nakon Beograda, i u Zagrebu je predstavljen Regionalni program stambenog zbrinjavanja kojim se planira trajno riješiti krov nad glavom za 27.000 najranjivijih obitelji – bilo onih koji se žele vratiti u svoj zavičaj, bilo onih koji se žele integrirati u novoj sredini. U Bosni i Hercegovini problem će se rješavati „po ključu“.

„Kroz program planiramo u BiH riješiti po 1800 obitelji bošnjačkih, hrvatskih i srpskih aplikanata, što je veoma važno za strukturu i biće Bosne i Hercegovine. Program će se realizirati na prostoru oba entiteta, ali nešto više na prostoru Republike Srpske, jer se među kategorama koju sam spomenuo nalazi i jedan broj Srba izbjeglih iz Republike Hrvatske koji su kao svoje trajno rješenje prepoznali lokalno integriranje na prostoru RS“, najavio je koordinator cijelog projekta i lokalni kordinator za Bosnu i Hercegovinu, pomoćnik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Mario Nenadić.

Nenadić očekuje da će se ukupni proces povratka u Bosnu i Hercegovinu dovršiti u sljedeće tri do četiri godine. On nije posebno želio komentirati upozorenja banjalučkog biskupa Zvonimira Komarice o svega 5 posto povratka Hrvata na prostor Banjalučke biskupije. Međutim, da postoji ozbiljan problem sa povratkom prognanih na teritorij Rebublike Srpske pokazuje i činjenica da se za povratak u taj entitet do sada prijavilo svega 1600 hrvatskih obitelji, od 1800 za koliko su osigurana sredstva.

Također, Nenadić je zahvalio Hrvatskoj koja je već niz godina najveći bilateralni donator za povratak u BiH.

Koordinatorica projekta za Crnu Goru, savjetnica crnogorskog ministra rada i socijalne skrbi Budimirka Đukanović o aktivnostima u toj državi kaže:

Budimirka Đukanović
Budimirka Đukanović
„Ukupna vrijednost projekta za Crnu Goru je oko 20.000.000 eura. Kontribucija države je dodjela zemljišta sa komunalnim opremanjem. Nakon donatorske konferencije u aprilu 2012. godine pristupili smo izradi institucionalnog i pravnog projekta kao preduslova za sprovođenje ovog projekta.“

Srbijanski koordinator, komesar za izbjeglice Vladimir Cucić kazao je da će se kroz ovaj program u Srbiji naći trajno zbrinjavanje za nešto više od 16 i po tisuća obitelji.

„Ja bih vas molio da negde jesenas, kada ta prva tranša koju je obezbedila Vlada Sjedinjenih američkih država bude realizovana u svakoj od ovih zemalja, da zajedno upitamo te korisnike - da li je bilo smisla i da li je bilo svrhe u svemu ovome što smo radili od 2008. do danas?“

Hrvatski koordinator programa, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Stanko Janić podsjetio je da je Hrvatska za stambeno zbrinjavanje ratnih stradalnika iz vlastitog proračuna već potrošila 3 i po milijarde eura. Ovim projektom bit će zbrinuto 3500 obitelji – veći dio Srba povratnika, a manjim dijelom hrvatskih ratnih stradalnika koji se još nalaze u prognaničkim naseljima, i koja će konačno moći biti zatvorena. Od ove brojke već je 690 obitelji zbrinuto, a bilo bi i više, da nije bilo problema sa građevinskom operativom, kazao je Janić.

„Razlog za zastoj je u tome što poneki stambeni izvođač – a radi se o objektima sa i po 60 stanova – kasni i po godinu dana. Vi znate kakva je situacija s građevinskom operativom u Hrvatskoj vi za neke objekte moralo se tražiti i po trećeg izvođača. Ali sada smo to stabilizirali i izgradnja stambenih objekata bit će kontinuirana“, kazao je on.

Rok za prijave je 7. svibnja, a Janić najavljuje da će za dva do tri tjedna biti raspisan i novi rok za povratak u dijelove Hrvatske koji nisu bili zahvaćeni ratnim operacijama.
XS
SM
MD
LG