Dostupni linkovi

"Prijatelji Sirije" diplomatskim pritiscima za prekid nasilja


Vatra na krovu zgrade u Homsu, 22. februar 2012.
Vatra na krovu zgrade u Homsu, 22. februar 2012.
Više od 70 predstavnika zapadnih i arapskih država na konferenciji u Tunisu pod nazivom „Prijatelji Sirije“ zatražit će odstupanje Bashara al Assada s vlasti. Sirijsko nacionalno vijeće, najvjerojatnije će biti priznato kao legitimi predstavnik zemlje.

Uoči sastanka, UN i Arapska liga imenovali su bivšeg glavnog tajnika UN Kofija Annana kao specijalnog izaslanika za Siriju.

Vojska nastavlja granatiranje Homsa. Aktivisti za ljudska prava saopćili su da je samo u četvrtak ubijeno više od 90 ljudi. Grad sve više nalikuje na ratno Sarajevo i Vukovar.

Među pet ubijenih u petak je i jedan 14-godišnji dječak. Poginuo je sa ocem dok je pokušao naći sklonište pred 122 milimetarskim granatama koje se neprstano ispaljuju po gradu.

Istodobno, odvijaju se diplomatske aktivnosti kako bi se zaustavilo nasilje sirijskog režima. Prijatelji Sirije pokušavaju iznaći optimalno rješenje.

Prema onome što Reuters javlja, nacrt rezolucije koja bi trebala biti prihvaćena u Tunisu traži hitno primirje, omogućavanje pristupa Homsu predstavnicima UN, kao i međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Unutrašnje podjele dodatni problem

Međunarodni Crveni križ saopćio je da još uvijek nije dobio odgovor vlade u Damasku o najmanje dvosatnom prekidu vatre tokom kojeg bi se ljudima pod opsadom mogla dostaviti hrana i ljekovi.

Za sada se ne poziva na međunarodnu interevenciju, poput one u Libiji, koja je omogućila svrgavanje Gadafija.
Sirijci oplakuju nastradale, 23. veljače 2012.
Sirijci oplakuju nastradale, 23. veljače 2012.

Umjesto toga predlaže se dodatni diplomatski pritisak na Assada da prepusti vlast potpredsjedniku zemlje, što bi bila predigra za izbore.

Prijatelji Sirije zatražit će i jačanje sankcija prema Damasku kako bi se režim prislio na prekid nasilja. One uključuju zabranu putovanja visokim državnim dužnosnicima, zamrzavanje imovine, prekid kupovanja sirijske nafte, reduciranje diplomatskih veza, kao i zabranu isporuka oružja vladi u Siriji.

No, bez obzira na tvrdi riječnik dokumenta, stvarnost je, nažalost, sasvim drugačija. Malo toga međunarodna zajednica može učiniti sve dok Rusija i Kina, koje nisu prihvatile ni poziv na konferenciju u Tunisu, stavljaju veto na UN-ove dokumente o Siriji.

No, svjetske sile suočavaju se s još jednim problemom – razlikama unutar sirijske opozicije, pa će se inzistirati prevladavanju unutrašnjih podjela kako bi se izbjegao mogući građanski rat. Opozicionari kažu da su spremni prevladati razlike i očekuju financijsku, tehničku i logističku pomoć, pa čak i naoružavanje.

Na sastanku u Tunisu očekuje se i priznanje opozicijskog nacionalnog vijeća kao legitimnog predstavnika Sirije.

Kofi Annan, bivši tajnik UN-a i dobitnik Nobelove nagrade za mir, već je odigrao nekoliko uspješnih posredničkih misija u kriznim svjetskim žarištima. Iskusni diplomat i pregovarač dobro je rješenje za specijalnog izaslanika.

No, po svemu sudeći Bashar al Assad još nije spreman odstupiti s vlasti, a na zahtjeve za humanitarnim koridorima, te osude međunarodne zajednice, Damask odgovara već poznatim arongatnim stilom – bore se protiv terorističkih naoružanih grupa, a za zapadne novinare koji su poginuli u Hosmu pod granatima vojske, ili za koje se traži evakuacija, jer su ranjeni –lakonski kaže – boravili su u Siriji na vlastitu odgovornost i nisu imali potrebne papire za izvještavanje.
XS
SM
MD
LG