Dostupni linkovi

Ruski biznismen Prigožin priznao mešanje u izbore u SAD, Bela kuća 'nije iznenađena'


Mi smo se mešali (u izbore u SAD), mešamo se i nastavićemo da se mešamo: Jevgenij Prigožin
Mi smo se mešali (u izbore u SAD), mešamo se i nastavićemo da se mešamo: Jevgenij Prigožin

Ruski biznismen Jevgenij Prigožin rekao je u ponedeljak da se mešao u izbore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i da će to nastaviti da čini i ubuduće, što je prvo takvo priznanje ličnosti koju je Vašington formalno označio kao osobu koja je pokušala da utiče na američku politiku, piše agencija Rojters.

U komentarima koje je pres služba njegove ketering firme Concord objavila na ruskom ekvivalentu Facebooka - VKontakte, Prigožin je rekao: "Mi smo se mešali (u izbore u SAD), mešamo se i nastavićemo da se mešamo. Pažljivo, precizno, hirurški i na naš način, kao što znamo da radimo", prenosi Rojters.

Izjava je objavljena uoči američkih izbora kao odgovor na zahtev za komentar sa jednog ruskog njuz sajta.

"Tokom naših preciznih operacija, uklonićemo oba bubrega i jetru odjednom“, rekao je Prigožin, no nije precizirao taj zagonetni komentar, navodi Rojters.

Prigožin, koga često nazivaju "Putinov kuvar" jer njegova ketering kompanija ima ugovore sa Kremljem, zvanično je optužen da sponzoriše "farme trolova" sa sedištem u Rusiji koje žele da utiču na američku politiku.

U julu je američki Stejt department ponudio nagradu do 10 miliona dolara za informacije o Prigožinu u vezi sa njegovom "ulogom u mešanje u izbore".

Pogođen je sankcijama SAD, Britanije i Evropske unije.

Prigožin se donedavno skrivao u javnosti, ali je postao dostupniji i prisutniji tokom rata u Ukrajini, zbog kojeg često javno kritikuje rad ruskih generala.

U septembru je priznao da je osnovao plaćeničku grupu Vagner koja je aktivna u Siriji, Africi i Ukrajini.

Prošlog petka je otvorio centar za odbrambenu tehnologiju u Sankt Peterburgu, što je još jedan korak Prigožina da istakne svoje vojne kompeticije, podseća agencija Rojters.

Dnevni list Njujork Tajms je objavio u nedelju, 6. novembra, da su istraživači identifikovali niz ruskih informativnih operacija kako bi uticali na američke izbore i, možda, ugrozili podršku Ukrajini.

Reakcija Bele kuće

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer (Karine Jean-Pierre) rekla je 7. novembra da Bela kuća nije iznenađena komentarima ruskog biznismena koji je rekao da se mešao u izbore u SAD i da će to nastaviti da čini.

"Ovi komentari... ne govore nam ništa novo ili iznenađujuće“, rekla je Žan-Pjer novinarima.

"Dobro je poznato i dobro dokumentovano u javnosti da su subjekti povezani sa Jevgenijem Prigožinom nastojali da utiču na izbore širom sveta, uključujući Sjedinjene Države", rekla je ona.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG