Dostupni linkovi

Nakon pobune gasi se medijsko carstvo Prigožina u Rusiji


Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin

Zatvorena je medijska grupa koju je kontrolisao Jevgenij Prigožin nakon kratke pobune koju su 24. juna organizovali on i njegova plaćenička grupa Wagner.

Zatvaranje dolazi, kako se čini, u osveti protiv ovog tajkuna piše servis Radija Slobodna Evropa North.Realities (Sjeverne realnosti Radija Slobodna Evropa).

Voditelj stranice RIA FAN Jevgenij Zubarev objavio je 1. jula da se kompanija zatvara, ne navodeći razlog za tu odluku.

RIA FAN je najistaknutiji medij Prigožinove grupe Patriot Media. Generalno ima pozitivan stav prema Kremlju kao i izraženu patriotsku crtu, te također pozitivno izvještava o Prigožinovim aktivnostima i napada suparnike poput guvernera Sankt Peterburga Aleksandra Beglova.

Novine Nevske novosti iz Sankt Peterburga koje kontrolira Prigožin također su objavile da će prestati sa štampanjem.

List Kommersant objavio je 30. juna da je Roskomnadzor ruski državni nadzornik medija, bez objašnjenja blokirao Prigožinove stranice.

"Budući da ne možemo nastaviti raditi na ruskom internetu ili ispuniti obveze prema našim partnerima i oglašivačima, donio sam odluku u saradnji s upravom grupe Patriot da prestanemo sa objavom od 30. juna”, rekao je za RSE glavni urednik Nevskih novosti Andrej Krasnobajev.

Prigožin, nekada bliski Putinov saveznik čija je Wagner grupa predvodila veći dio borbi u Ukrajini, pokrenuo je pobunu 24. juna nakon tvrdnje da je ruska vojska ubila neke od njegovih ljudi u zračnom napadu.

U pobuni su zauzeli južni ruski grad Rostov na Donu i zaprijetili maršom na Moskvu.

Kriza je ublažena nakon što je Prigožin prihvatio dogovor koji bi mu omogućio odlazak u egzil u Bjelorusiju.

Nije se pojavljivao u javnosti otkako je pobuna ugušena, ali je bjeloruski vođa Aleksandar Lukašenko rekao da je u Bjelorusiji.

Na Telegram kanalu Ostorozhno Novosti saopšteno je 1. jula da je rusko Ministarstvo odbrane poništilo ugovor s Prigožinovom ugostiteljskom firmom Concord, koja je nakon toga otpustila stotine radnika.

Prema ugovoru, Concord je opskrbljivao hranom ruske vojnike kojeisu se borili u Ukrajini, kao i bolnice i javne organizacije u dijelovima Ukrajine pod ruskom okupacijom.

XS
SM
MD
LG