Dostupni linkovi

Šef Wagnera kaže da je svim ruskim trupama u Ukrajini potrebno više municije


Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Wagner
Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke grupe Wagner

Biznismen povezan sa Kremljem, Jevgenij Prigožin i suosnivač plaćeničke prupe Wagner rekao je da municije u Ukrajini ne nedostaje samo njegovim jedinicama već svim trupama ruske vojske.

Ruske trupe su mjesecima uključene u u borbe na istoku Ukrajine u gradu Bahmutu, i kako navodi Prigožin, suočene su sa nedostatkom municije.

Služba za medije Prigožina izdala je izjavu 10. marta u kojoj se uzražava zahvalnost ministru industrije i trgovine Denisu Manturovu i izvršnom direktoru Tekhnodinamike, Igoru Nasenkovu zbog značajnog povećanja proizvodnje municije posljednjih mjeseci nakon što je grupa Wagner zatražila više zaliha.

Međutim, dodaje se, da je potrebno još više municije, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Zabrinut sam zbog municije ne samo što se tiče Wagnera već svih ruskih trupa. Očigledno je da ne ginu samo moji momci… I drugi ne bi trebali da ginu. Svaka odgoda dostavljanja projektila znači smrt jednog od naših drugova. I nije važno kojoj jedinici ruske vojske on pripada", rekao je Prigožin.

U februaru, Prigožin, koji se smatra jednim od najbliskijih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužio je komandire ruske vojske za "izdaju" jer nisu uspjeli da opreme njegove privatne jedinice, koje su glavna snaga u borbama u Bahmutu.

U jednoj od izjava u februaru, Prigožin je optužio ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i glavnokomandujućeg ruske vojske Valerija Gerasimova da odbijaju da dostave municiju Wagneru u pokušaju da unište ovu plaćeničku grupu. Prigožin je dodao da je od njega traženo da se "izvini i posluša" naređenje kako bi omogućio dostavu municije svojim jedinicama.

Ruski ministar odbrane tada je odbacio Prigožinove tvrdnje, navodeći da su sve brigade s dobrovoljcima na istoku Ukrajine snabdjevene svim vrstama municije "prevovremeno".

Nakon oštrih optužbi Prigožina na račun ministarstva odbrane, šef Wagner grupe je 23. februara rekao da su njegove trupe počele da primaju municiju i opremu.

Plaćenička grupa Wagner je od ljeta regrutovala zatvorenike širom rusije kako bi se borili u Ukrajini. Prigožin je u februaru rekao da mu više nije dozvoljeno da jedinice Wagnera popunjava zatvorenicima.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG