Dostupni linkovi

Priče iza brojeva: Tri tragična slučaja COVID-19 u Rusiji


Posljednjih godina Rusija je doživjela konsolidaciju zdravstvenih ustanova, što je rezultiralo zatvaranjem mnogih manjih klinika.
Posljednjih godina Rusija je doživjela konsolidaciju zdravstvenih ustanova, što je rezultiralo zatvaranjem mnogih manjih klinika.

Pišu: Alla Mozdzhenskaya, Anton Barsukov i Robert Coalson

KEMEROVO/NOVOSIBIRSK, Rusija - "Naslonite sjedalo automobila skroz unatrag. Ne može sama sjediti."

Njegovateljka Kristina Bajkalova kaže da su joj to rekli medicinari 4. novembra kada je otišla po svoju rođaku, 52-godišnju Žanu Lint, koja je otpuštena iz bolnice u gradu Kemerovo na jugu Sibira, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

"Počeli smo se uzrujavati", rekla je Bajkalova za RFE/RL. "Zar nisu mogli vidjeti u kakvom je ona stanju? Nije reagovala ni na kakav podražaj i očito nije mogla osjetiti bol. Štipala sam je i tresla. Zašto ljekari nisu marili na to što su joj oči bile zatvorene i nije reagovala? "

Sutradan je Bajkalova pozvala doktora koji je bio šokiran stanjem Lintove, koja je potom vraćena u bolnicu s dijagnozom da je u komi nakon jakog moždanog udara.

"Kada se tačno desio moždani udar, nikad nećemo saznati", rekla je Bajkalova. "Ali vjerujem da je to bilo prije nego što je otpuštena. Tada je već bila u komi."

Žana Lint
Žana Lint

Lint se razboljela krajem septembra, ali je nastavila ići na posao. Na kraju se njeno stanje pogoršalo tako da nije mogla ni jesti ni piti i Bajkalova ju je odvela u kliničku bolnicu Belajev Kuzbas.

Nakon višesatnog čekanja dijagnostikovana joj je upala pluća. Dobila je recept za antibiotike i poslana je kući. Bajkalova je s poteškoćama uspjela ispuniti recept i započeti liječenje 8. oktobra. Lint se ipak vratila u bolnicu 20. oktobra i uradila drugu RTG snimku. Dijagnoza je opet bila upala pluća.

Do tog trenutka Lint nije mogla hodati bez pomoći i gotovo je cijelo vrijeme spavala. Bajkalova je nazvala regionalnu telefonsku liniju Ministarstva zdravstva i zamolila ih da pošalju doktora.

"Jednostavno je umirala", prisjetila se Bajkalova. Hitna pomoć je pozvana 22. oktobra i Lint je hospitalizovana.

Bajkalova je 25. oktobra izgubila svaki kontakt s Lintovom, koja joj se prestala javljati na telefon. Kasnije je saznala da je Lint prebačena na odjel za COVID, iako su joj dva testa za COVID bila negativna.

Iz bolnice su je nazvali 3. novembra rekavši da će Lint biti otpuštena sljedeći dan.

"Dovukli smo automobil, a oni su počeli iznositi Žanu na nosilima", prisjetila se Bajkalova. "Pitala sam: 'Zar ona ne može hodati?' A oni su odgovorili: "Šališ li se? Ne može ni oči otvoriti".

Nakon povratka u bolnicu 6. novembra, Lint je poslana na intenzivnu njegu i stavljena je na respirator. Umrla je 20. novembra bez da se ikada osvijestila.

Regionalno Ministarstvo zdravstva i lokalni tužilac istražuju slučaj.

Kao i veći dio ostatka svijeta, Rusija je doživljava alarmantan skok novih slučajeva COVID-19. Nove infekcije prešle su brojku od 25.000 dnevno i još uvijek se povećavaju, dok je svakodnevna smrtnost oko 500 ljudi, pokazuju službeni podaci koji su naveliko kritikovani da podcjenjuju situaciju. Moskva je prijavila više od 42.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

Talas infekcija i hospitalizacija dolazi u vrijeme kada ruski zdravstveni sistem izranja iz višegodišnje vladine politike "optimizacije", što je u praksi značilo konsolidaciju objekata i zatvaranje mnogih manjih klinika.

'Bio je gladan i pokušao se dovući do frižidera'

Oleg Gulidov, 57-godišnji stanovnik Novosibirska, hospitalizovan je 23. oktobra, nakon što mu je zbog komplikacija dijabetesa zakazana amputacija noge.

Njegova operacija uspješno je obavljena narednog dana, ali je već četvrtog dana hospitalizacije bio pozitivan na COVID-19. Dijagnostikovan mu je COVID i upala pluća.

Nakon dva negativna testa na COVID, Gulidov je pušten iz bolnice 20. novembra.

Prema riječima Julije, stanarke kolektivnog smještaja gdje je i Gulidov živio, njegova soba ubrzo je zaudarala po izmetu. Gulidov nije imao štake ili invalidska kolica. Nije mogao doći do frižidera.

Neki prijatelji su ostavili Gulidova 20. novembra, kasno u petak navečer.
"Primijetila sam da mu u subotu niko nije došao", rekla je Julija za RFE/RL.

"Pomislila sam da svratim i vidim treba li mu pomoć. Rekao je da je bio gladan i da se pokušao dovući do frižidera. Pao je i povrijedio nogu."

Julija je rekla da je Gulidovu kupila malo namirnica i nešto lijekova i nazvala lokalnu kliniku koja je obećala da će poslati terapeuta. Niko nije došao.

Nakon nekoliko dana, Julijina prijateljica pisala je o Gulidovoj nevolji na društvenim mrežama, a nepoznati ljudi počeli su nuditi pomoć - invalidska kolica, namirnice, novac.

Jevgenij Ilčenko, advokat koji sarađuje s Gulidovim, za njegovu nesreću krivi ljekare koji su liječili njegov COVID.

"U kakvom je stanju bio kada je pušten i gdje je živio?", upitao je Ilčenko. "Ako osoba nema odgovarajuće uslove za život, je li to naznačeno u njegovoj otpusnici? U osnovi su ga pustili u stanju koje je prijetilo njegovom zdravlju, pa čak i životu. U bolnici su definitivno mogli okupiti komisiju koja bi mu mogla dati status za posebne potrebe i staviti ga na popis korisnika socijalnih usluga. Ali doktori to nisu učinili. "

Regionalno Ministarstvo socijalnog razvoja istražuje slučaj Gulidova.

'Zvao sam hitnu pomoć četiri ili pet puta dnevno'

Vadim Skripnikov, također iz Novosibirska, razbolio se na samom kraju oktobra. Zbog povišene temperature posjetio je lokalnu kliniku 31. oktobra.

Dijagnostikovana mu je gripa i poslan je kući na liječenje. Njegovo se stanje, međutim, pogoršalo - suhi kašalj, gubitak čula okusa i mirisa. Njegov sin Igor Skripnikov počeo je zvati hitnu pomoć, ali rečeno mu je da će morati pričekati svoj red i da će to potrajati dva ili tri dana.

Nakon tri dana u stanu se pojavio ljekar.

"Pregledao je mog oca i dijagnostikovao mu upalu pluća", prisjetio se Igor Skripnikov. "Pitali smo ga kako može biti hospitalizovan i rečeno nam je da mu organizujemo snimak CT pluća, a zatim da vidimo koja je dijagnoza". Skripnik je isti savjet dobio preko lokalne telefonske linije za COVID .

Stariji Skripnikov ponovno je posjetio svoju lokalnu kliniku i ponovno mu je dijagnostikovana gripa. CT nije napravljen.

Vadim Skripnikov
Vadim Skripnikov

Dobio je recept za antibiotik za koji se pokazalo da nije dostupan u cijelom Novosibirsku, trećem po veličini ruskom gradu s oko 1,6 miliona stanovnika.

Devet dana kasnije, Vadim Skripnikov je imao temperaturu oko 40 stepeni, a disanje mu je bilo otežano. Njegova porodica je dva dana bezuspješno zvala hitnu pomoć.

"Zvao sam hitnu pomoć četiri ili pet puta dnevno", rekao je Igor Skripnikov za RFE/RL. "Samo su mi rekli da dolaze. Nije bilo smisla da ga vodim u bolnicu jer ga ne bi primili bez CT-a, što nisam uspio dogovoriti jer su čak i privatne klinike imale zauzete termine do 11. decembra".

"Jedan medicinar s kojim sam razgovarao bezobrazno mi je rekao da je situacija vrlo loša i da upravo u novosibirskoj Lenjinskoj regiji primaju 300 poziva dnevno."

Napokon je došla hitna pomoć kad je stariji Skripnikov jedva disao. "Prebačen je u posebnu bolnicu COVID i trebao je biti stavljen na respirator na intenzivnu njegu", rekao je Igor Skripnikov. "Ali kasnije smo saznali da je nekoliko sati bio smješten u običnom odjelu prije nego što je premješten na intenzivnu njegu."

Vadim Skripnkikov umro je dva dana kasnije. Prema dokumentima, umro je od upale pluća. Nije bilo spomena o COVID-19.

Četiri dana nakon što je umro, na njihovom pragu pojavio se ljekar iz hitne pomoći kojeg su pozvali kada je Skripnikovu prvi put pozlilo.

"Nismo imali priliku kupiti mu lijekove ili ga na vrijeme hospitalizovati", rekao je Igor Skripnikov. "Našli smo se u mlinu za meso. Naš zdravstveni sistem nas je samljeo i ispljunuo. I niko za to neće odgovarati."

Ministarstvo zdravstva Novosibirske oblasti izdalo je saopštenje 20. novembra u kojem nudi "iskreno izvinjenje" zbog vođenja slučaja Skripnikov.

"Regionalno ministarstvo zdravstva izražava najdublje saučešće rodbini i prijateljima preminulog", zaključuje se u saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG