Dostupni linkovi

Najstarijem beogradskom beskućniku preti iseljenje




Zoran Glavonjić

Devedesetpetogodišnji Ladislav Milunović najstariji je beskućnik u Beogradu. Pored svakodnevnih muka zbog hladnoće i snalaženja za hranu, od nedavno ima veliki problem – komunalna inspekcija naložila mu je da iz Ulice Sibinjanin Janka u Zemunu ukloni oronulu kamp prikolicu u kojoj poslednjih nekoliko meseci živi sa svojim psima, od kojih ovaj starac ne želi da se odvoji.

Krepki sedokosi starac Ladislav Milunović (95) poslednjih meseci živeo je skoro bezbrižan život za jednog beogradskog beskućnika.

Sa tri psa i mačkom u skoro raspaloj kamp kućici koju je posle sedam godina seljakanja parkirao u svom bivšem kraju kod groblja na Gardošu.

Međutim, na njegov kakav takav stambeni objekat, inače izlepljen selotejpom da ne duva promaja, komunalci su nedavno zalepili novu traku koja pridržava službeno obaveštenje – da pokupi svoj dom i ode odatle.



Do raspleta priče Ladislav na minus deset u Beogradu živi kao i do sada. Ujutru naloži šporet na drva i dobro zagreje tih nekoliko kvadrata, nahrani pse, uključi prastari radio na baterije da čuje vesti, i sačeka da svrate komšije. Uvek mu neko donese da pojede nešto.

Među njima su često i i Jasminka Kuzmanović, Milan Trifunović i Radovan Milošević.



Najstariji beogradski beskućnik Ladislav Milunović rođeni je Subotičanin. Za vreme Drugog svetskog rata bio je zatočen u logoru Aušvic, a po oslobađanju i povratku u Srbiju radio je kao armirač na mnogim gradilištima u Beogradu.

Od 2003. godine živi u rasklimanoj prikolici u kojoj ima koja priključke za električnu energiju i mali rešo sa dve ringle ali nema struju.

Nevladine organizacije za zaštitu životinja organizovale su pomoć Ladislavu Milunoviću, a na društvenoj mreži Facebook formirana je grupa podrške najstarijem beskućniku u Beogradu.
XS
SM
MD
LG