Dostupni linkovi

Priča o Srebrenici: Licemjerstvo bh. i stranih aktera


Komemoracija u Srebrenici, 2014.

Profesori sa bh. fakulteta ističu da je priča o obilježavanju godišnjice genocida, a potom i rezolucija o Srebrenici, upotrebljena u dnevnopolitičke svrhe, u igranje sa emocijama najranjivijih - onih koji su preživjeli ratne strahote i genocid.

Obilježavanje 20. godina od genocida u Srebrenici bila je prilika da se odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine poprave, da se suočavanje sa onim što se dešavalo prije 20 godina napokon okonča i da se naprave temelji za bolju saradnju.

Obilježavanje godišnjice i Rezolucija o Srebrenici koju su predložile strane zemlje, zatim hapšenje ratnog srebreničkog komandanta i njegovo izručenje - teme su koje ovdašnji političari često zloupotrebljavaju u dnevnopolitičke svrhe tvrde bh. intelektualci.

"Ako Srbija poriče genocid i Republika Srpska u principu, njihove političke elite, onda se može reći da bošnjačke političke elite instrumentaliziraju taj genocid. I sa jedne i sa druge strane imamo ponižavanje žrtava iz ugla bahate političke moći", kaže Enver Kazaz, profesor sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Mladen Mirosavljević, profesor sa banjalučkog Univerziteta, smatra da je ključ u suočavanju sa prošlošću.

Komemoracija u Srebrenici, 2014.
Komemoracija u Srebrenici, 2014.

"Činjenica je da se Srbi sa obje strane Drine 20 godina izbjegavaju suočiti sa razjašnjavanjem i sa priznanjem onoga šta se dogodilo u Srebrenici, kao i da objasne to na pravi način sadašnjim i budućim generacijama. Mislim da treba proći još jedan period da političke elite i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji priznaju koliko su doprinijele svemu ovome o čemu se danas govori, a da to nije na pravi način razjašnjeno ovim i budućim generacijama", riječi su Mirosavljevića.

Profesor Međunarodnih odnosa sa Sveučilišta u Mostaru, Mile Lasić, tvrdi da je licemjerna politika stranih i domaćih aktera kada je riječ o Srebrenici, rezoluciji, hapšenju, izručenju, najavi dolaska i nedolaska na obilježavanje 20 godina od genocida, te da se u tom licemjerstvu ne vodi računa o onima koji su najranjiviji - o žrtvama.

"Radi se o licemjernom odnosu čitavog niza aktera koji kao da peru lošu savjest i natječu se s onim što malo košta, a to znači s tuđom mukom, pri čemu jedva da se vodi računa o tim ljudima koji su bestijalno pobijeni. Akteri u Srbiji kojima sufliraju i akteri u Bosni i Hercegovini ponašaju se krajnje neodgovorno, licemjerno, ružno i propuštaju pokazati obzira prema boli drugoga i prema tom strašnom događaju koji je simbol cijeloga rata i užasa, bespotrebnog užasa koji smo jedni drugima nanijeli", kaže Lasić.

Profesor Lasić ističe da je time uzalud protraćena još jedna prilika za korektniji odnos jednih prema drugima.

"I sve zajedno ostavlja gorak okus. Radi se o još jednoj propuštenoj šansi kako bismo se počeli ljudski odnositi jedni prema drugima, kako bismo prihvatili da o tome učimo u školama i da se prestanemo nadmetati u viktimizacijama, te da se počnemo baviti deviktimizacijom. U protivnom, zapravo i ne radimo drugo, nego pripremamo teren za revanše i nove ratove", zaključuje Lasić.

  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG