Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pribojci prvi igrali tenis u Srbiji, a sad dobijaju teniski teren


Izgradnja teniskog terena u Priboju

Tenisko igralište Priboj je imao pre Beograda i samo tri godine posle Vimbldona. Godine 1880. godine „beli sport“ osvojio je varoš na Limu. Teniski teren je kasnije, ustupio mesto novim građevinama a sada donacijom od 25.000 evra od Fondacije Novaka Đokovića, Priboj će nastavi tradiciju koja je prekinuta četrdesetih godina prošlog veka.

Nova igra u Priboj je stigla zajedno sa austrijskim garnizonom – prvu mrežu, rekete i loptice doneli su austrijski oficiri koji su, posle Berlinskog kongresa, raspoređeni po Raškoj oblasti. Odmah nakon Berlinskog kongresa 1878. godine, Austro-Ugarska je zaposela Priboj, Prijepolje i Pljevlja, gde je stacionirala svoje garnizone.

Na Zelencu u starom Priboju, na poljani uz reku Lim izgrađeni su stanovi za oficire, kasarne, pošta, pekara i sportski tereni. Teniski teren austrougarski oficiri počeli su da prave 1879. godine, a narene su ga i završili, koji je bio istih dimenzija kao onaj u Vimbldonu. Zahvaljujući austrougarskim oficirima, Pribojci su prvi u Srbiji dobili tenisko igralište, 12 godina pre Beograđana, koji su tenis počeli da igraju na Kalemegdanu.

Prvi teniski teren u Priboju
Prvi teniski teren u Priboju

Tako su se 1880. godine, na Zelencu, u sadašnjem starom delu grada, preko mreže gledali Srbi i Austrijanci, pa i komšije Turci, koji su još držali granicu na Uvcu. Na razmeđi dve carevine i civilizacije, samo tri godine posle Vimbldona, beli sport osvojio je malu varošicu na Limu.

Saznavši ovu zanimljivost, Fondacija slavnog tenisera Novaka Đokovića odlučila je da grad u kojem je tenis počeo da se igra u Srbiji dobije pravi teren, potvrdila je za RSE Projekt menadžer Fondacije Gorana Džudža Jakovljević.

„Pored naših aktivnosti koje su vezane za podršku obrazovanja za decu predškolskog uzrasta, Fondacija promoviše i zdrv način života – bavljenje sportom, tako da smo smatrali da je pomoć opštini Priboj u izgradnji teniskog terena mogućnost da deca iz Priboja nastave tradiciju bavljenja tenisom koja se prvi put dogodila u Priboju, ali i da kroz ovakav vid finansiranja projekta kod dece probudimo i sve ostale vrednosti koje promovišemo. Teren će biti savrememo opremljen, sa osvetljenjem, ogradom, sa ugrađenim mehanizmom za prskanje i osvežavanje terena“, objašnjava Gorana Džudža Jakovljević.

Fondacija se obavezala da finansira i nabavku drugog potrebnog materijala za teren. Izgradnja terena od 668 kvadratnih metara je u toku u sportskom kompleksu u novom delu grada pored Lima. Opština Priboj je preuzela obavezu da nakon izgradnje brine o terenu, objašnjava Miroslav Bukvić zadužen za sport u opštinskoj vladi, dodajući da Priboj ima teniski klub koji će pomoći svima koji žele da se bave tenisom.

„Onima koji žele da igraju tenis biće obezbeđeni najbolji uslovi, a Teniski klub Priboj pomoći će u edukaciji svih zainteresovanih za 'beli sport'“, obećava Bukvić.

Ukoliko vremenske prilike dozvole Pribojci će zahvaljujući donaciji Novaka Đokovića ponovo dobiti teniski teren krajem oktobra.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

XS
SM
MD
LG