Dostupni linkovi

Pri kraju pripreme za suđenje Mladiću


Ratko Mladić u sudnici, 29. ožujak 2012.
Ratko Mladić u sudnici, 29. ožujak 2012.
Na Haškom sudu je održana sedma po redu statusna konferencija u slučaju protiv bivšeg zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića za čiji proces su pripreme pri samom kraju.

Na konferenciji je predraspravni sudac Alphons Orie potvrdio kako će suđenje početi 14.svibnja ove godine uvodnim riječima haške optužbe koja Mladića tereti za genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, zločine u drugim dijelovima BiH te za zatočenje pripadnika UN-a).

„Obrana treba dostaviti do 20.travnja podnesak hoće li iznositi uvodnu riječ, odnosno hoće li se sudu obratiti optuženi“, napomenuo je Orie govoreći o pravu optuženog da također iznese uvodno osvrtanje na optužbe na početku suđenja.

Na višesatnoj konferenciji raspravljalo se o tehničkim pripremama za suđenje, pri čemu je Orie upoznao strane u postupku s procedurom izvođenja uvodnih riječi, ali i samim postupkom suđenja, poput ispitivanja svjedoka.

Orie je pri tom napomenuo kako će obrana imati na raspolaganju oko 60 posto vremena za unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe, otprilike dva i pol sata. Pri tom se Mladićev odvjetnik Branko Lukić tome usprotivio, podsječajući na dosadašnju praksu davanja istovjetnog vremena za unakrsno ispitivanje svjedoka.

„Ne treba ograničavati prava g.Mladića samo zato jer je među zadnjim optuženicima“, izjavio je Lukić nakon čega ga je sudac uputio da podnese s tim u vezi zahtjev.

Na konferenciji je spomenuto kako će Mladiću biti pružena dodatna obuka za korištenje osobnim računalom kako bi mogao aktivno sudjelovati u svojoj obrani.

Mladić: Mene zanima sloboda i mir

I ovaj put je optuženi Mladić iskoristio za kraću raspravu i priču o ratnom vremenu iz svog kuta gledišta, kada mu je sudac dopustio da se na kraju statusne konferencije obrati sudu.

„Imam malo više zapažanja, neka će Vam se svidjeti, a neka ne. Ja ne branim sebe“, izjavio je Mladić zatraživši malo više vremena za obraćanje.

„Pokušajte se usredotočiti na pitanja koja se mogu pokrenuti na jednoj statusnoj konferenciji“, odgovorio je Orie traživši od Mladića da proba govoriti unutar 15 minuta.

„Meni se ne žuri. Pogotovo gore, gdje ću se truditi da dođem što kasnije“, nastavio je optuženi žaleći se na svoje zdravstvene probleme, aludirajući na pretrpljene moždane udare koje je preživio naglasivši kako neće prihvaćati nikakve presuđene činjenice koje je predložilo tužiteljstvo i koje bi trebale ubrzati suđenje:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:12:27 0:00
Direktan link

Sudac je i ovaj put morao prekidati Mladićevo obraćanje umirujući ga kako će se pravna procedura i žalbe na određene stvari riješavati prema postojećim pravilima.

Mladić je zamolio da mu se omoguće posjete dužnosnika Republike Srpske, a ne samo Srbije navodeći kako se radi o istom narodu. „Mene zanima sloboda i mir i želim da se izborim za svoju slobodu da dođem svojoj porodici u Beograd...pa makar jeo i iz kontenjera.“, izrazio je svoju želju Mladić na kraju.

Sljedeća statusna konferencija će se održati 24.travnja ove godine. Ako sve prođe po planu suđenje će početi skoro točno godinu dana od njegovog uhićenja u Srbiji potkraj svibnja prošle godine nakon 16 godina bijega.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG