Dostupni linkovi

Đukanović: Nema prevremenih izbora u Srbiji


Dragan Đukanović, potpredsednik NGO Centar za spoljnu politiku
Dragan Đukanović, potpredsednik NGO Centar za spoljnu politiku

O tome „Zašto se raspisivanje izbora u Srbiji povezuje sa sastancima predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa liderima Kine, Rusije, Nemačke i Francuske“, za Facebook stranicu „Zašto“ govori Dragan Đukanović, potpredsednik NGO Centar za spoljnu politiku.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS), rekao je nakon sastanka Glavnog odbora SNS u Beogradu da je ta partija prihvatila predlog da odluka o eventualnom raspisivanju izbora u Srbiji sačeka njegove sastanke sa liderima Kine, Rusije, Nemačke i Francuske, Si Đi Pingom, Vladimirom Putinom, Angelom Merkel i Emanuelom Makronom.

„Posle toga ću se pojaviti pred Glavnim odborom SNS i drugim organima partije sa konačnim stavom. Ako idemo na izbore, cilj je da ih pobedimo ubedljivije nego ikada“, rekao je Vučić.

Nema prevremenih izbora u Srbiji

Ipak, ne smatraju svi da je to izvesno.

„Imajući u vidu da se ulazi u neku vrstu ubrzanja dijaloga između Beograda i Prištine, odnosno očiglednih intencija, pre svega vodećih država Evropske unije, Francuske i Nemačke, da dođe do ubrzanja ovog procesa koji je nekako zastao pre gotovo godinu dana, mislim da je sasvim evidentno da je sada ta odluka doneta, da tih prevremenih izbora neće biti u Srbiji, odnosno da je sve vezano za iščekivanje kada je u pitanju nastavak dijaloga Beograda i Prištine“, smatra Dragan Đukanović.

„Izbori će po svemu sudeći čekati redovni rok, a to je ako se ne varam mart naredne godine. Dakle ne vidim da postoji nekakva realna mogućnost da oni budu pre toga. Kada je u pitanju nekakva nova ponuda Beogradu mislim da je zaista prerano u ovom trenutku govoriti šta bi to bilo, videli smo da mediji javljaju da postoji mogućnost nekog novog nemačkog plana za uređenje odnosa Beograda i Prištine, ali takođe vidimo i nekakve reakcije, pre svega, od Hašima Tačija koji kaže da takav plan za sada ne postoji."

Razlog: Dijalog Beograd - Priština

„Ulazimo u tu novu etapu verovatno ubrzanog dijaloga i zbog toga je realno da izbora neće biti u junu kao što je bilo ranije više puta napominjano“, ističe Đukanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači

„Veoma je bitno da dođe do suštinskog dijaloga između vlasti i opozicije oko najbitnijih tema, a svakako je jedna od najbitnijih tema nastavak dijaloga sa Prištinom i sama budućnost dijaloga. Videli smo da Savez sa Srbiju, kao, da kažemo, vodeća politička grupa nije posebno insistirala na održavanju izbora već da se više fokusirala na neke uslove koje je nužno osigurati pre samih izbora“, zaključuje Đukanović.

Protesti u Beogradu, 13. april
Protesti u Beogradu, 13. april

A uslovi koje su izneli su formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV). To su izneli na protestu "Svi kao jedan - jedan od pet miliona", 13. aprila u Beogradu, pri čemu su vlastima dali rok od šest dana da na taj zahtev odgovore, dakle do petka, 19. aprila. Osim toga, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije je za 19. april najavio veliki miting u Beogradu.

XS
SM
MD
LG