Dostupni linkovi

Prevoznici u RS pozivaju na bojkot točenja goriva


Ilustracija
Ilustracija
Prevoznici putničkog i teretnog saobraćaja i taksisti u RS usaglasili su se u petak na sastanku u Banjaluci da neće odustati od bojkota kupovine goriva na pumpama u tom entitetu, najavljenog za ponedjeljak, 5. marta.

Sa sastanka kojem su prisustvovali i predstavnici entitetske Privredne komore, otišao je i zahtjev entitetskim i državnim vlastima da divljanje cijena goriva mora prestati.

„Pozivamo sve građane, privrednike, prevoznike da taj dan ne toče gorivo, a dogovoreno je da se u toku iduće nedjelje pokuša organizovati sastanak u nadležnim ministarstvima da se ukaže da smo došli do ruba propasti po pitanju cijene goriva, kako prevoznici tako i privrednici i potrošači“, kaže predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni saobraćaj RS Nikola Grbić.

Gorivo je od početka godine poskupilo tri puta. Benzin i dizel sada koštaju oko 2,5 marke, što je rekordna cijena godinama unazad.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac apeluje na vlasti za što brže uvođenje plavog dizela, kako poljoprivredna proizvodnja ne bi bila obustavljena:

„S tom cijenom nafte mi ne možemo proizvoditi, ustvari ne možemo biti konkurentni zemljama koje imaju plavi dizel.“

Profitirala država

Turbulencije na tržištu goriva već su uticale i na sirovine u pekarskoj industriji, kaže Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara.

„Trenutna situacija na tržištu pšenice je da je došlo do laganog porasta cijena pšenice i došlo je do porasta cijena nafte. Međutim, mislim da nije za očekivati u skoroj budućnosti, ukoliko ne dođe do ekstremnih povećanja cijena pšenice, da dođe do povećanja cijena pekarskih proizvoda“, kaže Saša Trivić.

Rafinerija nafte u Brodu
Rafinerija nafte u Brodu
I građani smatraju da su cijene goriva previsoke:

„Sad je pretjerano, stvarno. Još čujem da će opet skakati.“

„Preskupo je, vezano za naše plate, za naš prosječni dohodak, potrošačku koru. To je neizdrživo, zaista.“

„Ovi naši što uzimaju maržu pretjerali. Znači neopravdano.“


U Udruženju vlasnika benzinskih pumpi tvrde da nisu odgovorni za veliki skok cijena goriva.

Predsjednik Udruženja Vojin Mitrović kaže da je ovaj put najviše profitirala država jer je povećala nivo obaveza po litri goriva, a povećala je i osnovicu za PDV. Krivica je ostala na vlasnicima pumpi, kaže Mitrović:

„Mi imamo u odnosu na prethodne godine daleko manju maržu. Mi ne možemo ispod toga. Onaj ko može da reaguje, može država, pa neka reaguje, ali što se nas tiče zaista ne možemo. Jedino da zatvorimo naše objekte, to možemo.“
XS
SM
MD
LG