Dostupni linkovi

Previsoki računi za grejanje ogorčili Subotičane


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Godinama su Subotičani nezadovoljni iznosima svojih računa za daljinsko grejanje, a ovog januara njihovi izuzetno visoki iznosi, iako cena grejanja nije menjana, izazvali su pravu buru negodovanja.

Pokrenute su brojne peticije, gradskom ombudsmanu je pristiglo više od hiljadu predstavki, a lokalna samouprava najavila je sudsko veštačenje računa.

Gotovo svih 10.000 korisnika daljinskog grejanja u Subotici dobilo je račune veće nego proteklog januara, a u pojedinim slučajevima oni su se kretali i do nekoliko stotina eura.

Nakon žestoke reakcije javnosti i brojnih žalbi na isporučene račune održan je zbor građana mesne zajednice Prozivka, najmasovnijeg korisnika usluga Toplane, i njenog rukovodstva.

Atmosferu na skupu obeležili su verbalni sukobi, čak uvrede, a sa druge strane, neuverljivi odgovori direktora Toplane Derve Ahmetovića na ljutite primedbe građana.

"Verujem da su računi visoki, ali oni su posledica lošeg načina obračuna, ali takođe i nepovoljnih vremenskih prilika – u januaru je bila niska prosečna temperatura i on je bio nahladniji za poslednjih pet godina. Takođe, morate znati da na račune utiču i vetar, kiša, sneg... Ali, Toplana nije odgovorna za to koliko vi toplote potrošite u svom stanu, odnosno koliko zavrćene ventile ili ne. Mnoge zgrade su uz to loše izolovane, pa svakako deo toplote odlazi i na taj način", rekao je Ahmetović.

On je optužio građane da unapred krive Toplanu, a da nisu proučili način obračuna potrošnje toplotne energije.

Toplane: Subotica

Jedna od čestih primedbi građana, kada je reč uopšte o javnih komunalnim preduzećima a ne samo o Toplani, jeste da su sve veći računi posledica stranačkih zapošljavanja, jer JKP moraju obezbediti dodatne plate svojim zaposlenima. Primedbu da je i on politički postavljen na tu funkciju, direktor Toplane nije opovrgao.

"Mene politika jeste postavila na ovo mesto, ali 30 godina radim u privredi, a samo pet godina u društvenim i državnim preduzećima. Samo pet godina", izjavio je Dervo Ahmetović, uz istovremene česte prozivke nekih od prisutnih i zahteve da ne komentarišu, jer su predstavnici nekih političkih stranaka, te da žele da politizuju pomenuti skup.

Ipak, građani smatraju da su obračuni diskutabilni, jer je gas – koji toplana koristi u najvećoj meri – čak pojeftinio, ali to nije umanjilo cenu grejanja.

Isto tako, navodi da se toploda gubi tokom transporta uporište, jer je grad ovih godina uz pomoć kredita KFW banke, u okvoru projekta "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji" obnovio najveći deo toplovodne mrežu u gradu.

"Gas jeste pojeftinio, ali je skoro za sto odsto poskupela cena pristupa energentu, što opet nije naša odluka već distributera gasa", odgovara Ahmetović.

Zbog skupog daljinskog grejanja unazad više godina mnogi su se građana i isključili sa mreže Toplane, te u svoje stanove uveli neki drugi vig zagrevanja.

Toplana je nakon masovnijeg odlaska potrošača uvela obavezu izrade elaborata za sve one koji ubuduće žele da napuste mrežu Toplane, što je poseban trošak za građane. To je, svakako, izazvalo dodatno nezadovoljstvo, koji smatraju da je to neopravdano i nezakonito uslovljavanje.

Direktor Dervo Ahmetović je odgovorio da građani to ne rade zbog toplane, već zbog svojih komšija.

"Mora se tačno izračunati koliko ostali građani gube kada se jedan potrošač isključi sa mreže – i zbog plaćanja zajedničkih troškova grejanja, ali i zbog toga što drugi stanovi, koji se i dalje greju na daljinsko grejanje, praktično zagrevaju njegov stan", navodi Ahmetović.

Građani smatraju da je to protivzakonito, jer korisnici usluga Toplane nemaju nikakve ugovore sa komšijama, već sa Toplanom koja je dužna da obezbedi zagrevanja svih stanova i dalje, te da mora sama snositi rizik i troškove zbog otkaza svojih potrošača.

Predsednik Skupštine grada, Ilija Maravić, najavio je nakon svega da će se aktuelnim računima pozabaviti sudski veštaci, i da bi građani morali biti obeštećeni ukoliko se utvrdi da je obračun nergularan.

Gradski ombudsman, Zlatko Marosiuk, je primio više od hiljadu žalbi na račune, ali je on mišljenja da su svi računi ispravni. Ipak, i on je podržao ideju da se pozovu veštaci, stručnjaci za toplotnu energiju, koji bi proverili načine obračuna potrošnje u subotičkoj Toplani.

XS
SM
MD
LG