Dostupni linkovi

U Hrvatskoj zbog ebole pod nadzorom 18 osoba, nema oboljelih


Virus ebole

U Hrvatskoj je 18 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor jer su se u Hrvatsku vratili iz afričkih zemalja ugroženih ebolom. Radi se o radnicima s naftnih platformi i jednom pripadniku UN-ove mirovne misije u Liberiji.

Zbog epidemije ebole u srednjoj Africi i na hrvatskim granicama uvedena je pojačana kontrola povratnika iz Afrike.

„U Hrvatskoj je 18 osoba stavljena pod zdravstveni nadzor u trajanju od 21 dana, jer su se u Hrvastku vratli iz zemalja ugroženih ebolom – hemoragijskom groznicom. Niti jedna od osoba pod nadzorom Ministarstva zdravlja nije pokazala simptome zaraze ebolom, niti se to očekuje“, kaže glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić.

Radi se o osobama pristiglim iz Gane, Gvineje, Liberije i Nigerije. Oni nisu imali nikakvih simptoma ebole kad su stigle u Hrvatsku, ali - kako se radi o osobama koje su boravile u afričkim zemljama ugroženim ebolom - granična sanitarna inspekcija u zagrebačkoj Zračnoj luci o njihovu dolasku obavijestila je nadležnu epidemiološku službu i stavljeni su pod tzv. pasivni nadzor. Tko su oni, za naš radio otkriva novinarka „Jutarnjeg lista“ Goranka Jureško.

„Objektivno, ovi ljudi koji su došli – to su dijelom pomorci, a dijelom su radili na platformama, dok je ovaj jedan koji je došao iz Liberije naš vojnik u Mirovnim snagama UN-a, ali kažu mi da također nije bio u kontaktu s lokalnim stanovništvom – tako da je mogućnost da se netko od njih zarazi gotovo pa nikakva.“

Radi se o osobama koje su sada zdrave, koje ne mogu prenijeti zarazu i koje nisu hospitalizirane, kaže dežurna epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu Goranka Petrović.

„Zdravstveni nadzor kao termin odnosi se na mjeru koja se primjenjuje isključivo na zdrave osobe. Dakle, sve osobe koje su u ovom trenutku stavljene pod zdravstveni nadzor nemaju nikakve simptome, nego su pod nadzorom jedino zbog činjenice da su bili u tim zemljama. Oni sada moraju biti praćeni 21 dan, ako bi slučajno razvili neke simptome.“

Prvi simptomi ebole su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima i slabost, kaže doktorica Petrović i nastavlja.

„Ako se neki od simptoma razvije, tada se osoba automatski stavlja u izolaciju i ne može se kretati. Sve do tog trenutka osoba koja je pod zdravstvenim nadzorom može se kretati bez ikakvog ograničenja i nema nikakvog povećanog rizika da će se druge osobe u okolini od nje moći zaraziti, taman i da je zaražena virusom ebole! Jer, osoba koja je zaražena virusom ebole postaje zarazna za okolinu tek u onom trenutku kada počinje razvijati simptome. Dok god nema simptome, nema rizika.“

Ako situacija postane ozbiljna, što za sada nije mogućnost, zagrebačka Bolnica za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ ima stručnjake, ima kvalitetnu karantenu i laboratorije sa najsuvremenijom opremom. „Odjel karantene je takav da se u njega s opremom potrebnom za rad s pacijentima dolazi izvana, i uopće se ne dolazi u dodir s drugim prostorijama bolnice,“ kaže kolegica Jureško.

„Također, oni imaju laboratorij koji može raditi visoko diferencirane pretrage koje će nedvojbeno dokazati radi li se o eboli ili o nečemu drugom, i gdje postoji protokol po kojem se uzima uzorak, dekontaminira da bi se moglo s tim uzorkom baratati i radi kontrola tog uzorka.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG