Dostupni linkovi

(Pre)velika ovlašćenja za tajnu policiju u Crnoj Gori?


Foto: Savo Prelević

Dio crnogorske javnosti oštro je napao nova rješenja u vladinom Prijedlogu zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost koja, kako smatraju u opoziciji i dijelu NVO sektora, tajnoj policiji daju prevelika ovlašćenja, grubo zadiru u ljudska prava građana i otvaraju mogućnost za brojne zloupotrebe. Davanje tako širokih ovlašćenja službenicima ANB pokušaće da spriječe amandmanima na vladin prijedlog.

MANS, Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje i Institut Alternativa traže od crnogorskih poslanika da amandamnima na vladin Prijedlog zakona o ANB spriječe da njeni službenici ubuduće bez prethodne dozvole suda i mogućnosti kontrole, pristupaju registrima i podacima o svim pravnim licima u Crnoj Gori, preduzećima i ustanovama, bankama, kao i NVO, i da bez prethodnog sudskog odobrenja prate i osmatraju crnogorske građane.

Ukoliko prođe vladin prijedlog, službenici tajne policije će, između ostalog moći da bez kontrole i odluke suda pristupaju podacima građana koji se tiču njihovog života, uključujući zdravstveno i materijalno stanje i ostale bitne informacije.

Tako široka ovlašćenja otvoriće prostor za brojne zloupotrebe protiv građana i pravnih lica, kaže za RSE izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović:

Vanja Ćalović
Vanja Ćalović

„Nema niti jednog jedinog razloga da se jednoj takvoj instituciji u kojoj se i dalje nalaze ljudi i to na vrlo visokim pozicijama koji su u vezi sa pojedincima iz organizovanog kriminala, omogući da dobijaju ovlašćenja kakva mogu da budu drastično zloupotrijebljena i da to ne može da bude utvrđeno nikakvom kontrolom. Dakle, ukida se sudska kontrola a o tome ne bi postojao bilo kakav pisani trag te u tom smislu ne bi bila moguća ni parlamentarna kontrola niti bilo koja interna kontrola. Prosto, ukoliko se službenicima omogući da samo pokazivanjem svoje identifikacione kartice koja potvrđuje da rade u ANB, pristupe svim podacima svih građana u Crnoj Gori, to će nesumnjivo biti zloupotrijebljeno“, smatra Ćalović.

Iz MANS-a navode da su nova rješenja protiv Ustava Crne Gore i svih međunarodnih konvencija koje se tiču ljudskih prava, a koje je Crna Gora do sada ratifikovala.

No, potpredsjednik Vlade Duško Marković je tokom skupštinske rasprave u utorak ovako branio rješenja koja predlaže Vlada i ovlašćenja koja će dobiti službenici tajne policije:

„Oni niti mogu da legitimišu, niti da privode, hapse, niti da upadaju u stanove. Oni postupaju u skladu sa članom 6. ovog zakona. Nema novih ovlašćenja.“

Iskustva Srbije i BiH

Kakva je situacija u toj oblasti u regionu i koliko su u Srbiji i BiH bezbjednosni službenici ovlašćeni i na koji način da prikupljaju podatke o pravnim licima i građanima

Bivši zamjenik načelnika službe DB Srbije Zoran Mijatović za naš program kaže da se u postupanju te službe jako vodi računa o procedurama za zaštitu ljudskih prava građana:

„Može biti da ima nekakvih ekscesa, ali osnovna prava građana su zaštićena i teško da se bilo koja radnja koja ugrožava ta prava može preduzeti bez odluke i dozvole tužilaštva“, navodi Mijatović.

Pravo na privatnost podataka kao i druga ljudska prava građana Srbije zaštićena su i kroz institute Povjerenika za zaštitu informacija i Zaštitnika ljudskih prava građana ali se tu spisak onih koji kontrolišu rad DB ne završava, dodaje Mijatović i pojašnjava:

„Kada je u pitanju kontrola tajne službe imamo i ljude iz NVO sektora koji kontrolišu zakonitost rada DB i to je dobro. Pored skupštinske kontrole dobro je što te službe i njihovo postupanje po osnovu zakona kontrolišu i druge institucije u državi.“

Funkcioner tajne policije u bivšoj Jugoslaviji i kasnije u BiH Enver Mujezinović kaže da SIPA u BiH ne može da pristupa podacima koji zadiru u ljudska prava građana ili u podatke preduzeća bez prethodnog odobrenja nadležnog državnog organa:

„Ja sada ne radim u agencijama za provođenje zakona u BiH, ali koliko mi je poznato pristup takvim podacima nije moguć bez saglasnosti pravosudnog organa ili nekog drugog nadležnog suda“, komentariše Mujezinović.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG