Dostupni linkovi

Prevare u Srbiji: "Letovanje" na aerodromu umesto na moru


Hurgada
Hurgada
Građani Srbije često su žrtve prevara turističkih agencija zbog kojih ostaju bez novca i letovanja. Poslednji primer je problem putnika sa beogradskom agencijom „Trinity travel“ po koje je država morala da pošalje specijalni avion u Egipat kojim su vraćeni u zemlju.

Umesto da se kupaju na moru, nekim turistima iz Srbije dešava se da ostanu kod kuće ili naiđu na zatvorena vrata ekskluzivnih inostranih hotela iako su uplatili odmor na nekoj egzotičnoj destinaciji. Suština poslednje prevare zbog koje je propatilo nekoliko stotina turista iz Srbije je da „Trinity travel“ nije platio kompaniji „Air Cairo“ ugovoreni avio prevoz zbog čega putnici sa letovanja nisu mogli da se vrate do Beograda.

U ovom slučaju regovala je Vlada Srbije i poslala avion JAT-a koji je posle mnogo peripetija oko dozvola poleteo za Hurgadu.

“Naš avion je dobio dozvolu i poleteo je da pokupi turiste. Trebalo bi oko osam sati večeras da bude u Beogradu" - ovu informaciju sa Aerodroma Beograd više od 12 sati čekali su turisti iz Srbije u Hurgadi koje su tamošnji hotelijeri izbacili iz smeštaja kada se saznalo da je “Trinity travel” bankrotirao i da je vlasnik agencije uhapšen.

U akciju vraćanja putnika u Srbiju, pre nego što je ona praktično podignuta na državni nivo, uključilo se nekoliko beogradskih agencija.

Ilustracija
Ilustracija
Dušan Tešić, iz „SAB internationala“, rekao je da je učinjeno sve kako bi se pomoglo ugroženim turistima i da je nekima od njih omogućeno da doputuju avionima koje su rezervisale druge agencije.

„Najveća naprijatnost bila je za one koji je trebalo prvi da se vrate. Oni su čekali na aerodromu bez informacije šta će se dalje dešavati. Kada je taj avion otkazan prošlo je dosta vremena u neizvesnosti. Tamo su im Egipćani objasnili da za njih nije uplaćeno, zamolili su ih da napuste hotel i odvezli na aerodrom. Onda ih je vlasnik egipatske agencije vratio u hotele, proverili su za koje putnike je plaćeno a za koje ne, tako da su im manje više izašli u susret“, objašnjava Tešić.

Nakon vanredne kontrole turistička inspekcija najavila je da će oduzeti licencu “Trinity travel”-u, dok je nakon problema sa prevozom iz Hurgade policija uhapsila vlasnika te agencije zbog sumnje da je deo novca od uplaćenih turističkih aranžmana zadržavao za sebe. Ovakvi problemi za potencijalne turiste iz Srbije samo su vrh ledenog brega jer se svake letnje sezone bar nekoliko puta sazna da je stotine putnika nasamareno na razne načine.

Širom otvoriti oči

Goran Papović, iz Nacionalne organizacije potrošača, rekao je za RSE da je odgovornost za probleme isključivo na državi jer nije uvela red u poslovanje turističkih agencija.

“Svaka priča o normalnom funkcionisanju prestaje dokle god se turistička agencija može regostrovati za 300 evra. Prosto je neverovatno da u Srbiji ima čak 2.500 turističkih agencija. Urade dva ili tri aranžmana, kao dobiju neko ime i prezime i poverenje potencijalnih klijenata, učini se da su pouzdani, a prvi sleći korak im je da prevare ljude, pokupe desetine hiljada evra i da se izgube. Voleo bih da vidim analizu rada turističke inspekcije. Ako svoj deo posla nije uradila kako treba, onda se tu može postaviti pitanje da li postoji mito i korupcija”, rekao je Papović.

Prema podacima Ministarstva finansija i privrede, u 2012. godini samo dve turističke agencije izgubile su licencu jer putnicima nisu obezbedile ugovoreni smeštaj. Od juna je kontrolisano 497 turističkih agencija i kod tri je utvrdjeno je da ne ispunjavaju uslove za rad.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), kaže da za turoperatere važe stroga pravila, i da je čak i agencija “Trinity”, koja je izigrala turiste iz Hurgade, bila u procesu prijema u YUTA-u.

“Ja ne mogu da odgovorim na pitanje kako je moglo da dodje do toga da jedna mala agencija, koja je imala mali promet proteklih godina, dođe u situaciju da potpiše ugovore o angažovanju nekoliko čarter aviona. Meni je, kao čoveku koji se 25 godina bavi turizmom, potpuno nelogično da je moglo da joj se dozvoli da ima toliko čarter letova. Turistička inspekcija može da kontroliše njihove ugovore i to da li ispunjavaju uslove za rad. Ali tu postoji drugi problem, a to je da niko turistima koji otputuju ne može garantovati da agencija neće bankrotirati”, navodi Seničić.

Ideja turističkih organizacija koje žele fer odnos prema klijentima je formiranje garantnog fonda iz kog bi ubuduće bili isplaćivani oštećeni turisti, kao i smanjenje broja agencija koje mogu da rade u turizmu.

Među deset najčešćih prevara koje rade turističke agencije u Srbiji je duplo bukiranje, odnosno dvostruka rezervacija smeštaja zbog koje turisti po dolasku budu premešteni u hotel niže kategorije, otkazivanje putovanja jer se navodno nije prijavio dovoljan broj putnika, razne doplate za standardne hotelske usluge, skraćivanje letovanja za jedan dan podešavanjem termina avionskih letova, pa čak i to da vozači turiste prevoze u autobusima sa isključenim klima uređajima da bi uštedeli gorivo.

Goran Papović zaključuje da, ukoliko država to ne radi, turisti moraju sami sebe da štite.

“Upozoravamo potrošače da pred putovanje otvore četvore oči. Da provere sve o toj firmi, da li im je račun blokiran, da li su registrovani za turističku delatnost i koliko dugo postoje. Naša preporuka turistima je da zaobilaze svaku novu agenciju”, kaže Papović.

Turisti koji su prevareni u Srbiji imaju samo dve mogućnosti: Da se na odmoru obrate predstavniku agencije, ili da po povratku u zemlju podnesu prijavu nadležnoj inspekciji koja šalje dopis sudiji za prekršaje koji donosi konačnu odluku.
XS
SM
MD
LG