Dostupni linkovi

Pistorius osuđen na pet podina zatvora


Oscar Pistorius na izricanju presude, Pretoria, 21. oktobar 2014.
Oscar Pistorius na izricanju presude, Pretoria, 21. oktobar 2014.

Slavni južnoafrički paraolimpijac, Oscar Pistorius, osuđen je na pet godina zatvora za ubistvo svoje djevojke Reeve Steenkamp prošle godine na Dan zaljubljenih. Pistorius je nakon izricanja presude iz Višeg suda u Pretoriji odveden u zatvor u kojem će prema prvoj procjeni njegovog advokata ostati oko 10 mjeseci nakon čega će ostatak kazne izdržavati u kućnom pritvoru.

Advokat porodice ubjene djevojke nakon izricanja presude saopštio je da je "pravada zadovoljna".

"Slijedeći ono što ja smatram da je poštena i fer kazna i za društvo i za optuženog donosim presudu: Pod 1: da je kriv za ubistvo iz nehata i predviđena kazna je maksimim pet godina zatvora", riječi su sutkinje Višeg suda u Pretoriji, Tokozile Masipe koje predstavljaju kluminaciju slučaja kojeg su svjetski mediji pratili sa pažnjom koja se može porediti samo sa onom u slučaju O.J. Simpsona, slavne bivše zvjezde američkog fudbala kojem se sudilo za ubistvo bivše žene i još jedne osobe 90’tih godina prošlog vijeka.

Pistorus je po izricanju presude brisao oči gledajući u sutkinju nakon čega je izveden iz sudnice. Osim na pet godina zatvora, posebno je osuđen zbog držanja vatrenog oružja na ulovnu kaznu od tri godine.

Slavni južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius poznat i po nadimku "Blade Runner" zbog svojih nožnih proteza od karbonskih vlakana postao je jedno od najslavnijih imena atletike na Oplimpijadi u Londonu 2012 ., kada je ušao u polufinale na 400 metra u konkurenciji za potpuno zdravim atletama.

No već 14. februara 2013., Pistorijusov nevjerovatan sportski uspon prekinulo je ubistvo njegove djevojke, manekenke Reeve Steenkamp u njegovom domu na Dan zaljubljenih.

Pistorius je od početka tvrdio da je ubio jer mislio da je provalnik, što nije neobična pojava u toj državi iako živi u bogatoj gradskoj četvrti Pretorije. Steenkamp je umrla nakon što je u nju ispalio četri metka.

Pistorius napuštajući sudnicu, 21. oktobar 2014.
Pistorius napuštajući sudnicu, 21. oktobar 2014.

Nakon sedam mjeseci suđenja pod budnim okom svjetskih medija, koji su popout BBC-ja svakodnevno uživo iz sudnice izvještavali sa ročišta, početkom septembra, tek druga crna sutkinja u istoriji Južnoafričke Republike na tako visokoj dužnosti, presudila je da Pistorius nije namjerno ubio svoju djevojku, već da je odgvoran za ubistvo iz nehata.

"Pravda je zadovoljana", rekao je Dup De Bruiyn, advokat porodice Steenkamp novinarima dodajući da je sudkinja Masipa izrekla "pravedenu presudu".

Prema procjenema njegovog advokata Barry Rouxa, Pistorius bi u zatvoru trebalo da provde deset mjeseci, a ostatak kazne mogao bi izdržavati u kućnom pritvoru.

Sa druge strane predstavnici tužilaštva smatraju da je izvjesnije da će Pistorius u zatvoru odslužiti najmanje jednu trećinu kazne, a to je 20 mjeseci.

Tužilaštvo je saopštilo da još nijesu donijeli odluku da li će se žaliti na izrečenu kaznu, ali su tokom procesa tražili 10 godina zatvora, društveno koristan rad i kućni pritvor.

Porodica ubjene Reeve Steenkamp je još prošle semice preko advokata saopštila da se oni neće žaliti na presudu i da neće podizati posebnu tužbu protiv Pistoriusa.

Istovremeno, prošle sedmice je saopšteno i da će porodica ubijene djevojke vratiti Oscaru Pistoriusu 10.000 dolara koje im je on dao nakon njenog ubistva prošle godine, kada su kako je navedeno, imali "finansijskih poteškoća".

Advokat Pistoriusa je tom prilikom naveo da im je čudno što je porodica Steenkamp to pomenula budući da Pistorius nije želio da tome daje publicitet.

XS
SM
MD
LG