Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Srbiji formiralo predmet o pretnjama ruskih desničara


Aktiratni aktivista Stanislav Suslov pokazuje pretnje koje dobija sa Telegram kanala 'Z-Orlovi', Novi Sad, 28. jul 2022.

U Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal formiran je predmet koji se odnosi na pojedine objave u okviru Telegram grupe 'Z-Orlovi', saopšteno je 5. avgusta za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz tog Tužilaštva.

Ruska ekstremno desničarska grupa 'Z-Orlovi', čije je puno ime "Rusko-srpski centar Orlovi" na društvenoj mreži Telegram targetira antiratne aktiviste u Srbiji od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Na meti pretnji je malobrojna skupina ruske dijaspore koja se protivi politici predsednika Rusije Vladimira Putina i aktivisti koji organizuju skupove podrške Ukrajini.

"Znamo sve o tebi, u jednom si u pravu - pravda je neizbežna. I ta pravda je naša", samo je jedna u nizu pretnji upućenih ruskom antiratnom aktivisti Petru Nikitinu.

Ruske pretnje antiratnim aktivistima u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Pojedini aktivisti, poput Stanislava Suslova koji deset godina živi u Srbiji, prijavili su pretnje policiji i nadležnom Tužilaštvu.

U odgovoru na pitanje RSE povodom ovih prijava, Tužilašto za visokotehnološki kriminal je, uz potvrdu da je predmet formiran, 5. avgusta saopštilo da će "o preduzetim radnjama i merama kao i donetim odlukama obavestiti javnost kada se za to steknu zakonom predviđeni uslovi".

"Rusko-srpski centar Orlovi" registrovan je 2017. kao "neprofitna organizacija" sa sedištem u Sankt Peterburgu.

Kanal na Telegramu pokrenuli su pet dana posle prvih ruskih napada na Ukrajinu i broje više od 3.000 pratilaca.

Vođa "Orlova" je ruski državljanin Aleksandar Lisov, a prema istraživanju RSE, povezani su sa ekstremnim desničarima u Srbiji.

Na društvenim mrežama zajedno šire prorusku propagandu i dezinformacije o ratu u Ukrajini.

"Orlovi" podržavaju i ratne zločince iz Srbije, protive se nezavisnosti Kosova i pravima LBGT zajednice.

XS
SM
MD
LG