Dostupni linkovi

Presvlačenje Skoplja: Velelepne palate, zlatne statue i prazan džep


Projekt Skopje 2014, koji je već duže vreme jedna od najprisutnijih tema u makedonskoj javnosti i razlog mnogo političkih sukoba, sve češće se pojavljuje i u analizama i naslovima stranih medija. Najaktuelniji slučaj je reportaža nemačkog nedeljnika Der Spiegel, pod naslovom “Skoplje tone u kiču”, u kojoj se navodi da i pored toga što makedonska ekonomija tone, vlada investira ogromne sume novca u projektu zbog prestiža. Prestonica Skoplje se preobražava u grad sa velelepnim palatama i zlatnim statuama.

A ono što je aktuelno u Skoplju u poslednjih nekoliko nedelja je najava da će se u centru grada na glavnom trgu graditi dve fontane, kao i objekat do koga će se stizati preko stepenica, nešto nalik onim Španskim u Rimu. Objekat će imati i dve kočije sa konjima i desetak skulptura. Arhitekta Danica Pavlovska kaže da je najnoviji projekat vlade primer jedne vrste egzibicionizma.

"Ta monumentalnost iz prošlosti teško se može replicirati u današnje vreme. To se ne može prihvatiti, možda ćemo se navići u budućnosti, ali sve to neće postati deo nas. Ovo je jednostavno pečat ovog trenutka i toliko. Grad je bio i ostaje savremen i moderan, ovo su samo pojedinačni napadi na njegovu suštinu", kaže Pavlovska.

I građani smatraju da je trg već pretesan za nove objekte.

"Prostor je previše mali i mislim da je izgrađeno dovoljno statua i spomenika", "Još nam stepenice nedostaju na trgu, toliko je sve natrpano. Ima i lepih stvari koje se mogu videti, ali sve je previše nagomilano", "Ja sam video i originalne Španske stepenice i one su samo jedne. Nije stvar u izgledu samih stepenica, nego u čitavom ambijentu i tradiciji, to se ne može preneti tako jednostavno", kažu građani.

Ovaj projekat je sporan i sa finansijskog aspekta. Iako je na početku rečeno da će se potrošiti 80 miliona evra, prema informacijama vlade, sve što se izgradilo košta oko 200 miliona, dok opozicija smatra da je ta suma mnogo veća, možda i pola milijarde evra.

Žernovski: Hapšenje zbog većine u Savetu

Sva ova događanja, prema analitičarima, razlog su pobede opozicije u opštini Centar na lokalnim izborima u martu ove godine.

U međuvremenu su opozicione partije izgubile većinu u opštinskom Savetu, jer predsednika ovog tela Miroslava Šipovića očekuje pritvor posle ekstradicije iz Austrije, zbog navodne zloupotrebe položaja u jednoj skopskoj firmi gde je bio predsednik upravnog odbora.

Gradonačelnik Andrej Žernovski u intervjuu za RSE je izjavio da vlasti žele da imaju većinu u Savetu i da je zato pokrenut postupak protiv Šipovića.

Glavni cilj, po njemu je taj da opština Centar ne može da izglasa da građevinsko zemljište pređe iz državne u opštinske ruke kako bi vlada mogla i dalje da nastavi sa gradnjom u okviru projekta Skopje 2014.

"Mi smo hteli to da sprečimo, i dalje ćemo postavljati na dnevni red sve dok ne dobijemo ono što smo zaradili na izborima. Međutim, hoću da otvoreno kažem, da je to jedan od razloga zašto imamo hapšenje člana saveta, i to ne običnog savetnika, nego predsedavajućeg", rekao je Žernovski.

Inače, sastavni deo projekta Skopje 2014 je veliki broj spomenika, administrativne zgrade i novo pozorište, sve u baroknom stilu, mostovi, trijumfalna kapija, u toku je izgradnja takozvanih galija na keju Vardara, koje će biti restorani i hoteli, a osim Španskih stepenica, u planu je i panoramski točak, sličan onom u Londonu.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG