Dostupni linkovi

Beograd: Presudom Perišiću Vojska Jugoslavije distancirana od Vojske RS


Detalj iz sudnice sa izricanja presude Mommčilu Perišiću, 28. februar 2013.
Detalj iz sudnice sa izricanja presude Mommčilu Perišiću, 28. februar 2013.
Oslobađajuću presudu Haškog tribunala bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću zvaničnici Srbije razumeju kao dokaz distance između tadašnje Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske, odnosno da se njome i tadašnje vođstvo SR Jugoslavije oslobađa direktne umešanosti u ratove u Hrvatskoj i BiH.

Premijer Srbije Ivica Dačić je, uz ocenu da je iz Haga “konačno stigla jedna dobra vest”, izjavio da je presuda od velikog značaja za Srbiju jer, kako je rekao, “negira agresiju Vojske Jugoslavije na BiH i Hrvatsku”.

„Mislim da je to vrlo jasno i eksplicitno rečeno ovom presudom“, saglasan je i branilac Momčila Perišića, Novak Lukić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić presudu je nazvao kredibilnom, dodavši da joj na važnosti dodaju težina optužbi i prvostepena presuda od 27 godina zatvora.

"Imajući u vidu sve te činjenice kao i činjenicu da ovde nije bilo disonantnih tonova među sudijama i članovima žalbenog veća, sve to govori o kredibilnosti ove odluke. Želim da podsetim da je odluka doneta velikom većinom glasova četiri prema jedan, što nije bio slučaj sa nekim ranijim presudama koje su donete, posebno u žalbenom postupku", kaže Ljajić, a na istom tragu je i reakcija zamenika srpskog tužioca za ratne zločine Bruna Vekarića.

Prema njegovim rečima Žalbeno veće Haškog tribunala je „adekvatno procenilo činjenično stanje“. Vekarić presudu, istovremeno, ocenjuje i veoma važnom za Srbiju.

„Pre svega zbog nekih drugih postupaka koji se vode pred Međunarodnim sudom pravde, u jednom segmentu, a sa druge strane je veoma važno što je kroz ovu presudu utvrđeno da general Perišić nije kršio običaje rata niti međunarodne konvencije kao pripadnik vojske Jugoslavije. Veoma je značajna ta distanca vojske Jugoslavije i Ratka Mladića odnosno Vojske Republike Srpske, jer se na taj način veće Haškog tribunala opredelilo i prema zločinima koji su se dešavali na teritoriji BiH“, rekao je Vekarić.

S druge strane, direktorka Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović smatra da će se oslobađajuća presuda Perišiću, u Srbiji veoma loše odraziti na proces suočavanja sa prošlošću, odnosno da će „zamagliti“ upravo sistem podrške tadašnje vojske Jugoslavije vojskama Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

„Perišić jeste bio personifikacija te institucionalizovane podrške ovim dvema vojskama. Rekla bih da njegova individualna odgovornost, po mišljenju suda, nije utvrđena, ali da zaključak o sistemu podrške koji je postojao godinama, nije oboren. To su neke vrlo važne činjenice koje, po mom mišljenju, treba da budu polazna tačka za preispitivanje odgovornosti Srbije za ratove u BiH i Hrvatskoj“, rekla je Sandra Orlović, dok iz mirovne nevladine organizacije „Žene u crnom“ ocenjuju da se součavanje sa prošlošću, očigledno ne može svesti samo na institucionalni, pravni nivo.

„Institucije međunarodne pravde, ponekad se rukovode principima koji su veoma udaljeni od pravde za žrtve i dostojanstva žertava“, kaže Staša Zajović, aktivistkinja „Žena u crnom“.

Premijer Srbije Dačić, najavio je da će se Perišić iz Haga vratiti u petak, avionom Vlade Srbije.
XS
SM
MD
LG