Dostupni linkovi

Presudna bitka za Kobane


Ljudi iz Turske gledaju avione koji nadleću Kobane

Pripremio: Slobodan Kostić

Kurdski borci izdržali su poslednjim snagama na bojištu Kobanea najnoviji udar militanata iz Islamske države, dok iščekuju da im stigne obećano pojačanje saboraca iz Iraka, javlja Frans pres.

Naime, Turska je omogućila borcima iračkih Kurda da pređu preko njene teritorije da bi pomogli u odbrani ovog strateški važnog grada koga već duže od mesec dana opsadaju džihadisti, uz teške civilne žrtve i masovni egzodus stanovništva.

Militanti su u poslednjem jurišu, uz pomoć bombaša-samoubica, pokušali da preseku vezu između grada, koji se polako pretvara u ruševine, i Turske, odakle se u svakom trenutku očekuje pomoć kurdskih dobrovoljaca, Pešmergi.

Džihadisti su pokrenuli "napad na grad sa svih frontova", saopštio je direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman, prenela je agencija AFP, u čemu su im pomogli saborci iz Džarabulusa, zapadno od Kobane.

Militanti su, prema izvorima sa terena, od sirijske vojske upravo preoteli i velike delove grada Deir ez-Zor, industrijskog regiona koji se nalazi na istoku zemlje.

Aktivisti sa terena javljaju da su militanti pokrenuli još jedan front u Iraku, napadom na kurdsko mesto Kana Tapa gde je ubijeno najmanje 10 ljudi, a polovina od 9.000 žitelja, koliko ima taj gradić, je u bekstvu.

Dok borbe besne na svim frontovima, AFP piše da je Kobane postao ključno, simbolično bojište u otporu Islamskoj državi koja nastoji da proširi kontrolu nad teritorijama u Iraku i Siriji gde je proglasila „islamski kalifat“.

Agencija Rojters prenosi da je istovremeno i britanska vlada odlučila da dozvoli misije nadgledanja iznad Sirije koje će vršiti naoružane i nenaoružane bespilotne letelice koje će prikupljati obaveštajne podataka o militantima iz Islamske države.

Britanski ministar odbrane Majkl Felon izjavio je da će dronovi „Reper“ i „Rivet džoint“ leteti iznad Sirije kao deo nastojanja „da zaštitimo našu nacionalnu bezbednost od terorističke pretnje koja proističe odatle“.

On je, u saopštenju upućenom parlamentu, istakao da "Reperima" neće biti dozvoljeno da koriste oružje u Siriji, za šta će, kako je rekao, biti potrebna "dodatna dozvola".

Portparolka ministarstva odbrane nije mogla da objasni da li to znači da ministarska dozvola ili glasanje u parlamentu.

Felon je nedavno najavio da Velika Britanija šalje naoružane "Repere" na Bliski istok gde će vršiti vazdušne napade na položaje Islamske države u Iraku. Parlament je izglasao da se, na zahtev iračke vlade, dozvole vazdušni napadi na Islamsku državu u Iraku, ali da Britanija ne vrši bombardovanje u Siriji.

Ranije je rečeno da bi za vazdušnu kampanju u Siriji bilo neophodno novo glasanje u parlamentu.

Istovremeno je i američka vojska iz vazduha bacila oružje, municiju i medicinsku opremu kurdskim snagama koji brane Kobane od ekstremista.

"Vojna pomoć koju su iznad Kobanea bacili američki avioni je dobra stvar i zahvaljujemo SAD na podršci", rekao je portparol kurdskih snaga Redur Selil.

Mada se turska vlada protivila bilo kakvom snabdevanju oružjem kurdskih boraca u Siriji, zato što smatra da je glavna kurdska grupa u Siriji ogranak Kurdske radničke partije (PKK), koja se već 30 godina u Turskoj bori za autonomiju Kurdistana i koju su SAD i NATO označile kao terorističku, američka Centralna komanda je saopštila je da su avioni C-130 ispustli više paketa pomoći oružja i opreme koje su obezbedile kurdske vlasti u Iraku.

Američki državni sekretar Džon Keri objasnio je da je administracija predsednika SAD-a Baraka Obame odlučila iz vazduha izbaciti oružje i municiju "viteškim" kurdskim borcima.

"Bilo bi veoma neodgovrno od nas i moralno veoma teško okrenuti leđa zajednici koja se bori protiv ISIL-a, što se i dešava u ovom trenutku", dodao je on.

Američka Centralna komanda je navela da su njihove snage sprovele više od 135 vazdušnih napada samo na snage Islamske drzave u Kobaneu.

XS
SM
MD
LG