Dostupni linkovi

MANS i Komnenić oslobođeni uoči ocjene Brisela


Petar Komnenić ispred suda u Pogorici, novembar 2009
Nekoliko dana prije dostavljanja mišljenja Evropske komisije o kandidaturi Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji, obilježile su oslobađajuće presude protiv predstavnika medija i nevladinog sektora.

Da li su ove oslobađajuće presude proizvod pritiska spolja u cilju popravljanja stanja u pravosuđu ili početak primjene evropskih standarda kada su u pitanju suđenja protiv novinara i predstavnka nevladnog sektora ?

Najprije je Viši sud u Podgorici u petak ukinuo presudu Osnovnog suda kojom je novinar Petar Komnenić, osuđen da plati 2.000 eura kontroverznom biznismenu iz Rožaja Safetu Kaliću zbog klevete i naložio novo suđenje.

Prema obrazloženju Višeg suda presuda je ukinuta zbog toga što je Osnovni sud propustio da provjeri istinitost izvještaja Agencije za nacionalnu bezbjednost, u kojem se Kalić opisuje kao bezbjednosno interesantna osoba, na šta se Komnenić pozvao u svome tekstu objavljenom u Monitoru.

Osnovni sud je takođe prema mišljenju Višeg suda propustio da provjeri u kome je svojstvu Kalić saslušavan tokom policijske akcije Sablja u Srbiji, nakon ubistva premijera Zorana Đinđića.

Nakon toga u ponedjeljak je Osnovni sud u Podgorici odbacio kao neosnovanu tužbu poslovodstva nikšićke Željezare protiv Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Evropski standardi i mlađe sudije

Uprava Željezare je tužila MANS radi zaštite ugleda, zbog navodnih netačnih tvrdnji iznesenih u javnost koje štete kompaniji i njenom vlasniku Montenegro spešelti stilsu. Osnovni sud se prilikom odlučivanja u ovom slučaju, između ostalog pozvao na praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Da li je indikativno da u u roku od četiri dana imamo dvije oslobađajuće presude protiv novinara i predstavnika NVO sektora, a nakon niza osuđujućih presuda protiv istih subjekata koji otvoreno kririkuju vlast i negativne pojave u društvu i govore o postojanju korupcije na visokom nivou, pitali smo Stanka Marića, predsjednika Senata udruženja pravnika.

Da li se ove oslobađajuće presude mogu povezati sa aktuelnim dostavljanjem mišljenja Evropske komisije o kandidaturi Crne Gore za Članstvo u Evropskoj uniji i određenim pritiscima spolja u cilju popravljanja stanja u crnogorskom pravosuđu

"Nije uputno ulaziti u motive zbog čega su različite presude u aktuelnom trenutku ili različite u odnosu na neki raniji period jer nije ta praksa iznenađujuća i da ej do sada bila različita i bil amijenjana i tako dalje. Koji je konkretan povodo za te oslobađajuće presude? Moguće je da to ide u susret predstojećem davanju mišljenja Evropske komisije mada, moguće je, i što bi ja volio da bude da su sudovi u Crnoj Gori konačno shvatili da jednostavno moraju primjenjivati evropske standarde i konvencije koje je potpisala Crna Gora. Nadam se da je to početak jedne nove prakse, barem kada su u pitanju ta krivična djela"
, kaže Marić.

Pravni zastupnik Inicijative mladih za ljudska prava advokatica Azra Jasavić takođe ne smatra da su indikativne presude rezultat pritiska spolja na reformu pravosuđa, već činjenice da je sudstvo u fazi prihvatanja evropskih standarda i sve veći broj mladih sudija u Crnoj Gori

"Prije pritiska međunarodne zajednice, bar ja tako gledam je to što je crnogorsko pravosuđe suočeno sa prvim presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i mislim da je ono trenutno u fazi samoispitivanja u pogledu prihvatanja evropskih standarda. Pri tom, u posljednje vrijeme dešava se da je sve veći broj presuda koje se u osvojim obrazloženjima pozivaju na presude tog suda. Mislim da je to dobar proces i mislim da je to nešto što treba ohrabriti. Drugi razlog je, po meni pored pritiska međunarodne zajednice, koji smo naveli to što je nakon konstituisanja sudskog savjeta u crnogorskom pravosuđu , po meni sve više kvalitetnih sudija, mladih ljudi, koji su spremni da prihvataju u svom radu evropske standarde jer su potpuno suočeni sa globalnim procesima pridruživanja i priče koja je politička a oni su dio te stvarnosti"
, kaže Azra Jasavić.
XS
SM
MD
LG