Dostupni linkovi

Kakav će biti epilog oslobađajuće presude za Bukovicu


Viši sud u Bijelom Polju, Foto: Savo Prelević
Viši sud u Bijelom Polju, Foto: Savo Prelević
Optužnicom koju je državno tužilaštvo podiglo u aprilu prošle godine za zločin protiv civilnog stanovništva u Bukovici početkom ratnih devedesetih obuhavćeno je sedam bivših pripadnika Vojske Jugoslavije i tadašnjeg MUP-a, odnosno Centra bezbjednosti Pljevlja. Uoči same Nove godine bjelopoljski Viši sud je donio oslobađajuću presudu, ali branilac okrivljenih kaže da očekuje žalbu tužilaštva.

"Nakon što Viši sud u Bijelom Polju, odnosno prvostepeno vijeće izradi presudu u pisanoj formi obavezno je da presudu dostavi strankama u postupku – višem tužiocu i optuženim i njihovim braniocima. Nakon toga nezadovoljna stranka ima pravo žalbe. Vjerovatno će zamjenik specijalnog tužioca koji je zastupao optužnicu na istu uložiti žalbu, obzirom da je isti do kraja postupka ostao pri navodima optužnice", kazao je branilac.

Pljevljak Radiša Đuković, Slobodan Cvetković, Đorđije Gogić, Milorad Brković, pripadnici rezervnog vojnog sastava, te Slaviša Svrkota i Radoman Šubarić, pripadnici rezervnog sastava policije, okrivljeni su da su u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini kršili pravila međunarodnog prava 1992. i 1993. godine na području Pljevaljske Bukovice, te da su, prema optužnici, u okviru šireg i sistematskog napada protiv civilnog stanovništva bošnjačko-muslimanske nacionalnosti nehumano postupali prema građanima islamske vjeroispovjesti “zlostavljajući ih, prouzrokujući im teške patnje, ugrožavajući im zdravlje i tjelesni integritet”.

U novinskim napisima i raznim izvještajima sa terena navodi se da je u pljevlaljskoj Bukovici takođe ubijeno nekoliko osoba dok je jedan broj navodno stradao i od posljedica zlostavljanja. Na desetine kuća je zapaljeno i opljačkano, a nekoliko stotina Bošnjaka je protjerano iz njihovih domova.
Durgut: Sama činjenica da je sudski postupka za Bukovicu počeo 18 godina nakon dešavanja ukazivala je da će se i završiti na ovakav način.

Komentarišući ishod procesa Jakub Durgut predsjednik Udruženja raseljenih Bukovičana koji živi u Pljevljima kaže da nije iznenađen oslobađajućom presudom Višeg suda u Bijelom Polju.

"Sama činjenica da je sudski postupka za Bukovicu počeo 18 godina nakon dešavanja ukazivala je da će se i završiti na ovakav način. Drugi razlog je to što je suđenje trebalo da bude održano u Podgorici, a ne u Bijelom Polju jer bi se tako dao značaj ovim događajima. Činjenica da je uoči Nove godine presuda izrečena dovodi u sumnju iskrenost suda jer tada su i domaća i međunarodna javnost zauzeta oko božićnih i novogodišnjih praznika tako da se iskoristio taj momenat da to prođe bez neke medijske pompe", ocjenjuje Durgut.

Raonić: Istražni proces svjesno urađen traljavo

Odbrana okrivljenih, međutim, kaže da je sud postupio ispravno.
Bukovica

"Za odbranu je takva presuda bila za očekivati jer je od samog podizanja optužnice, tokom vođenja istrage i kasnije glavnog pretresa na osnovu dokaza koje je javna optužnica ponudila nije se mogao izvesti neki drugi zaključak mimo onoga do kojeg je ovaj prvostepeni organ došao – da nema dokaza da su optuženi izvršili krivično djelo koje im je stavljano na teret",
kazao je advokat Miladin Joksimović.

Boris Raonić, koordinator Inicijative mladih za ljudska prava i jedan od koautora dokumentarnog filma o Bukovici kaže da problem nije u samom sudskom postupku jer je prema njegovim riječima istražni proces i optužni akt "svjesno urađen veoma traljavo".

"Kažem svjesno jer sama istraga koja je znamo 6 puta vraćana, što je presedan u sudskoj praksi i sami optužni akt nije obuhvatio one koji su trebalo da budu obuhvaćeni tako da i ne čudi što je na kraju donešena oslobađajuća presuda. Ukoliko uzmemo u obzir da su brojni svjedoci sa kojima sam ja i naša NVO imali pominjali neka druga lica, ukoliko znamo da kroz sami optužni akt i kroz samu istragu nije ispitivana komandna odgovornost, što je i najvažnije jer su bitni oni koji su dali naredbu za razna nedjela koja su činjena na teritoriji Bukovice govori nama jednu jednostavnu stvar koju moramo naprosto reći tako da je i dobro što su ova lica oslobođena jer ne bi bilo u redu da kao u slučaju Štrbaca jednom presudom za jedno lice se smatra zatvorenim tako da je u ovom slučaju ovih 7 lica koja su bila na najnižem hijerarhijskom nivou i koji su činili najmanje nedjela, da se njima zatvori slučaj Bukovica. Očigledno je da će slučaj Bukovica morati ponovo da se otvori, ali u nekom drugom vremenu",
smatra Raonić.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG